Блог

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ФИЛМИ, СНИМАНИ В ГЪРЦИЯ (част 1)

В разгара на лятото филмите са едно от любимите занимания за топлите вечери, затова ви предлагаме най-известните и няколко по-малко известни ленти, снимани в Гърция. Да им се насладим, като същевременно се пренесем до любими гръцки острови и местности.

1. Безкрайна синева (1988)big-blue
Оригинално заглавие: The Big Blue / Le Grand Bleu
Език: френски, английски, италиански
Режисьор: Люк Бесон
В главните роли: Жан Рено, Жан Марк Бар, Розана Аркет

Двама приятели от детинство, Жак и Енцо, израстват заедно на прекрасния Аморгос през 60-те години, когато решават да се занимават с гмуркания. На фона на егейското синьо филмът засяга теми като привличането между водната стихия и човека, както и съревнованието между приятели. Филмът на Бесон се отличава с уникалните водни снимки, които предизвикват у зрителя ту спокойствие, ту носталгия. Голяма част от продукцията е осъществена в Егейско море, по-конкретно на островите Аморгос и Иос, като донася невиждана световна известност за по-малко туристическите от Цикладските острови. (трейлър)

2. Джеймс Бонд: Само за твоите очи (1981)
Оригинално заглавие: For Your Eyes Only
Език: английски
Режисьор: Джон Глен
В главните роли: Роджър Мур, Джулиан Глоувър, Карол Буке
В 12-ия филм от световноизвестната екшън поредица, атрактивният агент 007 се заема да върне от останките на един разбил се в Йонийско море кораб свръхмодерен компютър за координация на английските подводници. По следите на мафиотите Бонд достига до красивата Керкира, минавайки през любими локации като Ахилиона, църквата Свети Спиридон и Мишия остров. В една от последните и най-адреналинови сцени английският шпионин среща една от своите мишени, буквално висейки във въздуха от скалите на Метеора! Снимките за филма предизвикали силни реакции сред монасите, които покрили покривите на манастирите с чаршафи и подали жалби срещу създателите на филма. Въпреки пречките филмът бил завършен успешно и става голям касов успех. (сцената в Ахилион)

3. Самоличността на Борн (2002)
Оригинално заглавие: The Bourne Identity
Език: английски, италиански, холандски, немски, френски
Режисьор: Дъг Лайман
В главните роли: Мат Деймън, Франка Потенте, Крис Купърbourne_identity

Въпреки че е един от най-популярните и касови филми от този списък, малцина знаят, че последната сцена от „Самоличността на Борн“ е снимана изцяло на Миконос. Филмът разказва историята на мъж, който е открит безжизнен във водите на Италия. След връщането му към живот той осъзнава, че страда от амнезия, като не разпознава лица, но е в състояние да спомни доста чужди езици и бойни изкуства. Нуждата да си спомни всички подробности около самоличността и близкото си минало става особено наложителна, когато се оказва, че има хора, които го предпочитат мъртъв. Това довежда до изпълнено с перипетии бягство, далеч отвъд пределите на само една страна.

4. Медитеранео (1991)
Оригинално заглавие: Mediterraneo
Език: италиански, гръцки
Режисьор: Габриел Салваторес
В главните роли: Диего Абантуоно, Клаудио Бигали, Вана Барба

Въпреки че Оскарът за чуждестранен филм през 1991 г. е присъден на италианския кандидат, награждаването носи силен гръцки аромат, тъй като „Медитеранео“ е сниман изцяло на далечния Мегисти от Mediterraneo1991Додеканезите (известен и като Кастелоризо). Филмът разказва по носталгичен и забавен начин историята на един отряд италиански войници, които по време на Втората световна война отбиват службата си на острова, който към това време е най-източната граница на Италия от Тристранния пакт. Присъствието им е посрещнато първоначално колебливо, въпреки това постепенно окупатори и местни осъзнават, че ги обединяват повече неща, отколкото ги разделят. С течение на времето войниците започват да се интегрират към местното общество с ленивия му средиземноморски ритъм на живот. (трейлър)

5. Бум бум! (2014)
Оригинално заглавие: Bang Bang!
Език: хинди
Режисьор: Сидхарт Ананд
В главните роли: Ритик Рошан, Катрина Кайфbang_bang

Въпреки че не е единственият филм на Боливуд, сниман в Гърция, Bang Bang! не само е най-новият, но и най-касовият. Сюжетът е обичайният за индийските блокбстъри: Една обикновена, но особено красива касиерка в банка, се забърква с мистериозен мъж с тъмно минало. Първата им среща съвпада с поредица от катастрофални събития, като падането на един самолет, преследвания, взривове, оставяйки момичето с впечатлението, че не може да има доверие на новата си връзка, колкото и силно да е привличането. Героят на Рошан прави всичко възможно да я убеди в сериозността си и в това кой всъщност е, но с неговото минало му е трудно да не се забърква в неприятности. Клипът към популярното в Индия парче Meherbaan е сниман на Санторини и превръща острова в особено обичана дестинация на индийския туристически пазар.

6. Преди полунощ (2013)
Оригинално заглавие: Before Midnight
Език: английски, гръцки, френски
Режисьор: Ричард Линклейтър
В главните роли: Итън Хоук, Джули Делпи, Ксения Калогеропулу

before-midnightСлед двата също толкова приятни филма, снимани във Виена – „Преди изгрев“ (Before Sunrise) и в Париж – „Преди залез“ (Before Sunset), Итън Хоук и Джули Делпи се завръщат към ролите на Джеси и Селин и ни представят третата и последна част на трилогията за филмовата им любов в Месения, Пелопонес. Според режисьора на филма Ричард Линклейтър последната глава на една дългогодишна любовна история с актьорски състав, който е работил заедно в продължение на почти 20 години, не може да бъде написана никъде другаде, освен в Гърция. Там, където класическият свят среща обърканата съвременна действителност, Джеси и Селин се опитват да открият и да победят своите демони, които дебнат около привидно щастливия им брак. (трейлър)

Прочетете и „Най-известните филми, снимани в Гърция – част 2“!

Материалът е преведен и публикуван със съкращения от сайта http://room5.trivago.gr/, автор в оригинал: Константинос Виторатос

Превод и адаптация: Калина Нейчева