Блог

5 ЛЮБОПИТНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ОБИЧАЯ В ГЪРЦИЯ

Защо чупят керамични делви на о-в Корфу, къде пускат хартиени фенери към небето и коя е най-магичната точка на Сандорини за един незабравим Великден по гръцки.

1. Хартиените фенери в Леонидио, Пелопонес
Първият интересен Великденски обичай ни отвежда до градчето Леонидио – столица на още по-интересната област Цаконя, на Пелопонес. С настъпването на Възкресение хиляди цветни хартиени фенери политат към небето, а чудната гледка може да бъде наблюдавана дори от Навплио или Спецес.

Обичаят датира от 19 век, не е известно как точно се е появил, но превръща Леонидио в особено желана дестинация на Великден. „Карнавал в Патра и Великден само в Леонидио“, обобщава писателят Димитрис Псатас.

2. Внимавайте с делвите на о-в Корфу!
Гръцката Пасха е особено впечатляваща на о-в Корфу (Керкира) с обичая да се хвърлят огромни керамични делви – т.нар. „ботидес“ (μπότηδες) от високо, така че да се счупят на метри от събралото се в центъра на столицата множество. Чупенето се случва по обяд на Велика събота и е особено атрактивно събитие, а елементът на риск леко напомня бягането пред биковете в град Памплона в Испания. Произходът на обичая „ботидес“ пък е спорен. Според една версия той е признак за италианско влияние, вероятно от времето на венецианското владичество над Йонийските острови. В началото на годината католиците изхвърляли старите си вещи, за да отворят път на новото. Според друга версия в древна Гърция през април земеделците изхвърляли старите си керамични съдове, за да има място за новите с прясната реколта.

Ако попаднете на площада по време на обичая, не пропускайте да си вземете малко парченце от счупените делви за спомен – смята се, че носи късмет. Веднага след чупенето на специално украсените делви, всички улици на столицата се изпълват с филхармоничните оркестри на о-в Корфу, които са едни от най-добрите в цяла Гърция и се отличават с особено майсторски изпълнения.

3. Ракетната война във Вронтадо, о-в Хиос
roukВсяка година по Великден о-в Хиос се радва на изключително внимание от страна дори на международните медии. Причината – т.нар. ракетна война (ρουκετοπόλεμος), т.е. изстрелването на фойерверки във вид на ракети и зрелищното състезание между отделните енории. Небето над острова напомня бойно поле, а в последните години се въведоха и стриктни правила и ограничения, за да се избегнат инциденти. Произходът на обичая отвежда към османското владичество, когато дръзките островитяни искали чрез фойерверките да покажат на турците колко тържествено се отбелязва християнският Великден.

4. Страстите Христови на о-в Парос
От вечерта на Разпети петък о-в Парос, и по-конкретно селцата Марписа, Мармара и още няколко, се превръщат в декор на уникалния обичай на възстановка на Страстите Христови. Деца изпълняват ролите на римски войници, Христос и апостолите и представят сцени като Тайната вечеря, пътя към Голгота и разпятието. Шествието прави общо 15 спирки, като завършва с много тържественост вечерта на Велика събота. Тогава, в магичната атмосфера на хиляди запалени свещи и фойерверки, се прави възстановка на Възкресението Христово.

5. Вълшебната атмосфера на Пиргос, Сандорини
pirgos_santoriniНа Разпети петък из цяла Гърция се организират процесиите с Епитафа – конструкция, символизираща Божия гроб, украсена с цветя. В селцето Пиргос на о-в Сандорини обаче процесията протича в особено впечатляваща, фантасмагорична атмосфера, тъй като из всички улички на амфитеатрално разположеното селце децата запалват хиляди метални фенери. Погледнат отдалеч, Пиргос е осветен по вълшебен начин, а фенерите горят до сутринта.