Блог

6+1 ЕКРАНИЗАЦИИ И ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ПО КАЗАНДЗАКИС

Приближаваме към края на 2017, която бе официално обявена за Годината на Казандзакис. Затова ви предлагаме бърз преглед на най-важните кино и театрални адаптации по негови произведения. Включихме, разбира се, и новия биографичен филм на Смарагдис „Казандзакис“, чиято премиера се състоя преди броени дни в Гърция и предизвика фурор.

1. Филмът „Зорба гъркът“ (1964), режисьор Михалис Какоянис

zorbas_final_kazandzakis„Алексис Зорбас“ е роман-явление в творчеството на Казандзакис. Книга за живота, за страстта, която ни поддържа живи, за житейските уроци, за съдбата, за волната душа на гърка Зорбас. Екранизацията на Михалис Какоянис освен 3 награди Оскар, печели изключителна популярност не само на образа на Зорбас, но и на гръцкия начин на живот, като до голяма степен „брендира“ философията на обичащия свободата и забавленията грък.

Едва ли има киноман, който да не е гледал сцената на плажа, в която Антъни Куин, в ролята на Зорбас, учи своето „началство“ на сиртаки. Фразата „Did you say dance?”, както и харатерната мелодия на Микис Теодоракис, са превърнали сцената в класика. И макар да знаем, че това легендарно сиртаки всъщност е хореография на основата на хасапикото, както и че творчеството на Казандзакис далеч не се изчерпва с романа „Алексис Зорбас“, никой не може да остане безразличен пред чара и огнения поглед на Антъни Куин, може би най-добрият Зорбас и до днес.

2. Балетът „Зорба гъркът“ (1988), хореография, режисура и либрето Лорка Масине

ballet_01Балетното представление „Зорба гъркът“ прави своята премиера на сцената на Арена ди Верона и оттогава е игран в над 30 страни, като е видян от повече от 3 милиона зрители. Един от най-запомнящите се моменти в историята на представлението е спектакълът в Рио де Жанейро, пред 120 000-на публика.

В България балетът е изигран за първи път през 1995 от Националната опера и балет и също традиционно се радва на огромен интерес и препълнени зали. В сайта на Софийската опера и балет вече са обявени представленията за 2018.

3. Представлението „Зорба гъркът“ (2016), режисьор Стефан Спасов

Поставен през 2016 в Добричкия драматичен театър, спектакълът на Стефан Спасов се отличава с изключителна актьорска игра. Красимир Ранков, познат от ролята си на Ставрев в „Стъклен дом“, се превъплъщава по невероятен начин в Зорбас, а представлението често гостува в театри из цяла България, включително в Сатиричния театър в София, така че остава да следите внимателно месечните театрални програми.zorbas_krasi

4. Филмът „Последното изкушение“ (1988), режисьор Мартин Скорсезе

grave_05„Последното изкушение“ е романът на Казандзакис, предизвикващ и до днес бурни реакции и спорни оценки. Тук писателят разглежда саможертвата на Христос по начин, напълно различен от канона, и анализира човешката, а не само божествената природа на Иисус. Гръцката църква реагира крайно – обвинява автора в богохулство, забранява разпространението на романа, пристъпва към отлъчването му (което така и не се довършва като акт), анатемосва го и дори се опитва да възпрепятства погребението му. Въпреки това Казандзакис е погребан през 1957 г. точно както е пожелал преди смъртта си – в Ираклио, в най-високата част на градските крепостни стени. На гроба му има само прост дървен кръст и знаменитата епитафия със собствените му думи: „Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.“ („Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Свободен съм.“)

temptation_02Три десетилетия по-късно „Последното изкушение“ на Казандзакис се превръща в основа на едноименния филм на Мартин Скорсезе, като ролята на Христос е изиграна от Уилям Дефо, ролята на Юда от Харви Кайтел, а в ролята на Пилат Понтийски се превъплъщава Дейвид Бауи. Екранизацията среща съпротивата на Светия престол, в редица страни е забранена или цензурирана години наред. В България през 2002 филмът е свален от програмата на БНТ поради протест от страна на Светия синод, и едва през 2008 е излъчен по Би Ти Ви.

5. Представлението „Последното изкушение“ (2017), режисьор Веселка Кунчева

naroden_03„Последното изкушение“ по Казандзакис в момента е и представление в репертоара на Народен театър „Иван Вазов“. В образа на Иисус виждаме младия актьор Пламен Димов, познат от „Хъшове“ и „Каръци“, а в останалите роли влиза цяло съзвездие от български актьори: Христо Петков (Юда), Дарин Ангелов (Пилат), Цветан Алексиев (Йоан Кръстител), Параскева Джукелова, Валери Йорданов, Ева Тепавичарова и др.
Ако искате да му се насладите, следете предстоящите представления в програмата на театъра.

6. Филмът „Христос отново разпнат“ (1957), режисьор Жул Дасен

dassin_05Филмът на Жул Дасен е всъщност хронологически първата голяма киноекранизация по роман на Казандзакис. Това е и първият филм, заснет от творческия тандем Жул Дасен (като режисьор) и Мелина Меркури (като актриса, в ролята на Магдалена), след като се запознават и влюбват от пръв поглед в Кан, през 1955. Романът разказва за периода на турското робство, когато жителите на едно малко селце са прокудени и търсят подслон в друго заможно село. Местните богаташи се подготвят да възпроизведат Страстите Христови, според стар местен обичай, но неусетно сблъсъкът между бежанците и местните, между бедните и богатите, поставя христианските ценности на изпитание. Жул Дасен разказва за периода на снимките като за един от най-щастливите в живота си – вечер той и Мелина Меркури се събирали заедно с жителите на критското селце Крица и им разказвали за романа, за сцените. Местните се съгласявали неохотно да играят ролите на „лошите богаташи“, но да влязат в ролята на турците категорично отказали. Наложило се да се включат каубои от американска база в близост до селото.

7. Филмът „Казандзакис“ (2017), режисьор Янис Смарагдис

smaragdis_09Това не е първият биографичен филм за изключително успешния гръцки режисьор. Смарагдис стои зад лентите „Кавафис“ (1996) и „Ел Греко“ (2007), който постави абсолютен рекорд по брой зрители в Гърция (над 1.000.000), но и напомни за гръцкия произход на художника Ел Греко, който често е възприеман като испанец. След филма си „Бог обича хайвера“ (2012), Смарагдис бе избран за най-популярният гръцки творец.

Дългоочакваната продукция „Казандзакис“ е базирана върху автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява точките по света, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. В ролята на Казандзакис за различните му възрасти влизат трима различни актьори – Александрос Камбаксис (като момче), Одисеас Папаспильопулос (средна възраст), Стефанос Линеос (като възрастен), а в ролята на Елени – дългогодишната спътница и любима на писателя, влиза очарователната Марина Калогиру, която познаваме от филма “Αν” („Ако“).

Насладете се на официалния трейлър на филма, завършващ с красивите думи „Στο σκοτάδι απαντάς με φως” („На тъмнината отговаряш със светлина“).

Романите на Казандзакис бяха преиздадени в последните години от издателство Ентусиаст, отново в безупречните преводи на Георги Куфов. Много от тях можете да откриете и в библиотеката на Панелиника.

Автори: Виктория Русева, Калина Нейчева