BLOG

КИПЪРСКАТА ВРЪЗКА НА ДЕЙВИД БАУИ

На днешния ден преди 2 години светът се раздели с един от най-концептуалните артисти на 20 век – Дейвид Бауи, точно 2 дни след рождения му ден и след издаването на прощалния му албум „Blackstar”. Затова днес решихме да ви разкажем повече за връзката му с Кипър и Гърция.

Първата съпруга на Бауи – Мари Анжела Барнет, позната като Анджи Бауи, е родена в Кипър, в Агиос Дометиос, предградие на Никозия, в семейството на полякиня и англичанин. Анджела среща Дейвид Бауи в Лондон през 1969, когато е само на 19 години, а той – на 22. Година по-късно са вече женени, още година по-късно вече е роден и първият син на Бауи – Дънкан, а през 1980 се развеждат.

Анджела прекарва детските си години в Кипър, след кратко пребиваване на семейството й в САЩ. Учи във Великобритания и Швейцария, но до 1974, когато започва окупацията на Кипър, пътува често до острова. При драматичните събития от тази година, семейството й е едно от последните, които напускат острова и оттогава до края на живота си Анджела не събира кураж да се върне в Кипър. Страхът й, че ще намери само руини от прекрасната земя от детството й е твърде голям.

Въпреки че няма кипърско гражданство или паспорт, Анджела винаги е подчертавала, че „сърцето й е кипърско“, „нито гръцко, нито турско, а кипърско“. Тя твърди, че Кипър я е изградил като човека, който е, че е „земя, ухаеща на жасмин и лавандула, на мента и копър“. Един от най-романтичните й детски спомени е как с майка й посещавали големите пазари, купували сламени кошници, в които пазарували портокали, лимони и ги натоварвали на магаренцата. Анджела, за която се говори, че е вдъхновила песента „Angie” на Rolling Stones, смятала за особен късмет, че се е къпала в изворите на Афродита.

lefkaraПрез 1972 Дейвид Бауи пристига за първи път Кипър, заедно с Анджела и сина им Дънкан. Посещават живописното селце Лефкара (на снимката) и курорта Кирения, който сега е в турската част на острова, а Анджела успява да предаде на певеца любовта си към тази земя. През 1979 Бауи написва песента „Move on”, в която казва: „Cyprus is my island / When the going’s rough / I would love to find you / Somewhere in a place like that”

Изглежда контактът на Дейвид Бауи с Кипър събужда любопитството му и към Гърция. След 1974 артистът прекарва доста летни ваканции на остров Патмос, гостувайки в къщата на Ага Хан IV. Местните описват със симпатия как певецът обичал да се разхожда в усамотение из столицата Хора или Алони. Любимите му плажове били Псили Амос, Камбос и Ламби. Имал си и любимо барче – най-стария бар в Хора – Астиви, където често се отбивал вечер за своя джин с тоник. Има слухове, че Бауи искал да си купи къща там, така че явно Ленърд Коен, влюбен в о-в Хидра, далеч не е единственото световно име от музиката със слабост към Гърция.

Години по-късно неговият приятел и писател Уилям Бойд ще разкаже и смешната история за Дейвид Бауи в ролята му на грък. Приятелят му го очаквал за някакво парти в Ню Йорк, когато видял певеца да пристига съвсем спокойно с такси, да слиза и да плаща на шофьора. Бойд изненадано го попитал има ли проблеми с придвижването си в града, предвид известността си, на което звездата отвърнал „Не, въобще“, като допълнил, че спокойно използва и таксита, и градски транспорт. Просто носел винаги със себе си… гръцки вестник. Така хората си мислели „Това е Дейвид Бауи“, но, като виждали вестника, решавали, че е негов гръцки двойник. Бойд нарича тази идея на артиста „блестяща, толкова ефективна и едновременно готина и стилна“. За него това е едно поредно доказателство за таланта на Бауи в превъплъщенията, които постига по съвсем естествен и балансиран начин.

Използвани са материали от следните сайтове: newsbomb.com.cy, gr.euronews.com, grreporter.info и sansimera.gr

Автор: Калина Нейчева