fbpx

Блог

greek keyboard

ГРЪЦКАТА КЛАВИАТУРА – КЪДЕ И КАК?

В тази статия се надяваме да отговорим на всички Ваши въпроси, свързани с гръцката клавиатура, и да Ви помогнем да използвате всичко, научено в часовете по гръцки, във виртуалния свят.

В дигиталната епоха все по-рядко разчитаме на ръкописни записки. В ежедневието си прибягваме до компютъра, смартфона и таблета. Нуждата от овладяването на ръкописните букви, както и ползата от това (особено по отношение на паметта) са безспорни, но практическата нужда изисква от нас значително по-често да пишем на клавиатура. Именно пред този казус са изправени всички, изучаващи чужди езици, включително и нашите ученици по гръцки в Панелиника.

Къде е клавиатурата? 

Гръцкият слой (layout) на клавиатурата се настройва на компютъра или мобилното Ви устройство по същия начин, по който сте направили това за българския език. Кодировката, която търсите, е EL или ΕΛ (за ελληνικά – гръцки език). Самото търсене можете да направите и на английски (Greek). Обикновено не е необходимо да се тегли нищо допълнително. В редки случаи операционната система изисква разрешението Ви да инсталира езиковия пакет (language pack). Настройките за него стават автоматично след това.

Къде са буквите?

Гръцките букви са относително лесни за намиране спрямо латинските им съответствия на клавиатурата (напр. R = Ρ, ρ; Y = Υ, υ; I = Ι, ι и т.н.). Допълнително улеснение спрямо българската Traditional Phonetic е фактът, че гръцката азбука има само 24 писмени знака и така буквите на “странни места” са значително по-малко. Нужно е да запомним специално само:

 • Ω, ω е на V
 • Ψ, ψ е на C
 • Η, η е на H
 • Θ, θ е на U
 • Υ, υ е на Y
 • ς е на W

Къде са пунктуационните знаци? 

Повечето пунктуационни и препинателни знаци (, . – ) са на същото място, както при латинските езици. Изключение правят някои от характерните за гръцкия знаци:

 • въпросителният знак ;  се намира на Q
 • горната точка, която се използва така, както точка и запетая (;) в българския:
  • за ОС Windows Alt+0903 или Alt+0183
  • за ОС Mac AltGr+ Q
  • за Android и iPhone – чрез задържане на знака ;

На особено място се намират и двете точки : – на Shift+ Q

Разбира се: Къде е ударението?

Това вероятно е един от най-честите въпроси, които чуваме от учениците на Панелиника: Как се слага ударението от клавиатурата? За наш късмет в новогръцкия се използва само едно ударение (в старогръцкия за сравнение е имало цели три варианта).

При стандартната ΕΛ клавиатура ударението се намира на обичайното за латинските езици място на точката и запетаята (;). При класическата българска десетопръстна система там е буквата М.

Как се поставя ударението?

“Удрянето” на буква става предварително. Необходимо е да натиснете бутона за ударението  ;  преди да натиснете гласната. Напр. ако искате да изпишете ά, натискате (без да задържате) първо  ;  и след това  А. При мобилните устройства удареният вариант на гласните най-често е опция при задържането на бутона за съответната буква. Това зависи, разбира се и от приложението за клавиатура, което използвате.

И още…

Освен ударение в гръцкия език съществува диареза (τρέμα). Тя представлява две точки, поставени над втория елемент на дифтонг. По този начин се демонстрира, че той се “разпада”.

Двете опции за изписването на диарезата чрез клавиатурата се намират съответно:

 • само диареза (τρέμα) shift + ;  преди гласната.
  напр. ευρωπαϊκός (ευρωπα shift +  ;  ικός)
 • диареза (τρέμα) и ударение shift + W преди гласната.
  напр. ιστιοπλοΐα (ιστιοπλο shift + W  ια)
 • при мобилните устройства най-често е опция при задържането, както и ударението

Успяхме ли да отговорим на всички Ваши въпроси за гръцката клавиатура?

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

Моето голямо гръцко… лято! С разговорен курс Диалог

МОЕТО ГОЛЯМО ГРЪЦКО… ЛЯТО! С РАЗГОВОРЕН КУРС ДИАЛОГ Лятото е тук и с него курс Диалог – най-иновативният и обичан разговорен курс по гръцки език на Панелиника. Фокусиран върху комуникацията и почти напълно изключващ досадната граматика с нейните упражнения, курс Диалог си остава най-любимият и търсен вариант за топлите месеци и летен бестселър на Панелиника.

ПанЩрак! – фотоконкурс с награда

ПанЩрак! – ФОТОКОНКУРС С НАГРАДА Лято е, време е за снимки! Ние в Панелиника сме подготвили платно за изява на гръцките Ви емоции с фото-конкурс.

Фокус върху лятото с Панелиника

ФОКУС ВЪРХУ ЛЯТОТО С ПАНЕЛИНИКА Това лято екипът на Панелиника е подготвил за Вас нов формат курс по гръцки език за всички нива след А1 с акцент върху Вашите нужди през топлите дни. Запознайте се с курса Панелиника Фокус.