fbpx

Блог

ЕСЕННИТЕ ГРЪЦКИ ПРАЗНИЦИ

Есента е наситена с важни исторически годишнини за Гърция – Денят „ОХИ“ на 28 октомври, събитията в Политехниката в Атина на 17 ноември. Вижте повече за тези важни дати, а след това се заемете с филма „Мандолината на Капитан Корели“ и романа „Зеленият бряг“.


1. Първият учебен ден в Гърция – 11 септемвриschool_first_day
В Гърция учебната година започва малко по-рано от България – на 11 септември, ако денят, разбира се, е работен. Малките деца посещават задължителна предучилищна занималня на 5-годишна възраст и стават първолаци (πρωτάκια) на 6 години. Учебната система в Гърция за началното и средното образование е разделена на 3 степени: Начално училище (Δημοτικό) – от 1ви до 6ти клас, Гимназиална степен (Γυμνάσιο) – от 7ми до 9ти клас, и Лицейна степен (Λύκειο) – от 10ти до 12ти клас. Задължително е образованието от 1ви до 9ти клас. Внимание в оценките – малките ученици в Гърция получават оценки от 1 до 10, а по-големите – от 1 до 20.

2. Димитровден – 26 октомври, денят на Солунthessaloniki_simaia
Димитровден е двоен празник за Солун и жителите му. Това е, от една страна, празникът на покровителя на града – Св. Димитър, чието име носи известната базилика в центъра на града. От друга страна, на този ден се отбелязва и освобождаването на Солун от османската власт по време на Първата Балканска война, през 1912 г. Денят е официален празник (αργία) за Солун, т.е. всички почиват, учебните заведения и магазините са затворени. Програмата на мероприятията е богата и обикновено плавно прелива към отбелязване на другия голям есенен празник – 28 октомври.

3. Денят „ОХИ“ – 28 октомври, какво се е случило
Фактите: гръцкият диктатор Йоанис Метаксас, който управлява Гърция от 1936 г. до смъртта си през 1941 г, получава на 28 октомври 1940 г. ултиматум от италианския диктатор Бенито Мусолини да предостави свободен достъп на италианските войски до Гърция. Отговорът на Метаксас е бил на френски: „Alors, c’est la guerre“ (в превод: „И така, това е война“), но е останал в историята със смисъла, който носел – ОХИ, т.е. гръцката дума за НЕ. Така Гърция официално влиза във Втората световна война и в частност в Гръцко-Италианската война.

4. 28 октомври – как се отбелязва националният празникparelasi_autumn
28 октомври е вторият национален празник на Гърция, освен 25 март, и се чества с особена тържественост в цялата страна, с ученически и военни паради (παρελάσεις), полагане на венци на значими паметници, както и повсеместна украса с гръцкия национален флаг (т.нар. σημαιοστολισμός). Интересен исторически факт е, че рядко някоя страна отбелязва влизането си във война, но гърците се гордеят с непримиримия си дух, а и Втората световна война бележи особено тежък период за страната.

Лесно можете да се запознаете със събитията от това време, като гледате чудесната екранизация по едноименния роман „Мандолината на Капитан Корели“, с участието на Пенелопе Круз и Никълъс Кейдж.

5. Годишнината от събитията в „Политехнио“ – 17 ноемвриpoltehnio
Периодът на управление на Военната хунта в Гърция (1967-1973) е друг особено тежък за гърците исторически период, когато страхът, репресиите, цензурата властват над гръцката нация, създала демокрацията и обожаваща свободата. Освобождението от властта на полковниците става възможно едва след студентския бунт, който се случва в Националния политехнически институт в Атина. Студентите окупират института и в рамките на няколко дни излъчват от своя импровизирана радио-станция, като призовават цялата страна да въстане срещу Хунтата. Историческа е останала фразата „Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο” (в превод: „Тук Политехниката, тук Политехниката“). Бунтът завършва трагично – сутринта на 17 ноември 1973 г. полицейски сили навлизат в двора на Политехниката с танкове, като част от студентите загиват, а стотици са ранени.

politehneio_alloНа този ден обикновено се провеждат шествия в памет на дадените жертви, а неприкосновеността на гръцките университети (т.нар. άσυλο) често се превръща в проблематична при окупациите от страна на студенти. Преведеният на български роман на Натали Бакопулос „Зеленият бряг“ разглежда именно събитията около Хунтата, през очите на една смела млада студентка, пресъздавайки по неповторим начин настроенията и атмосферата от онзи период.

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.