fbpx

Блог

family chilling balcony

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ

Споделяме с вас историята, която победи в конкурса „Панелиника – Вашата история“ по случай 10 години Панелиника, с автор Теодора Велева.

Съдбата ме срещна с „Панелиника“ и гръцкия език във време, когато човечеството се изправи пред екзистенциална криза и върховна опасност за живота и здравето на хората. Един вирус ни затвори в домовете, изолира ни социално и промени живота ни такъв, какъвто го познавахме.

Вече не можехме да излизаме, не можехме да пътуваме и да се забавляваме. Остана ни само да мечтаем.

Въображението и плановете се превърнаха в спасителен остров на съзнанието, а като говорим за острови, по естествен път стигаме до Гърция.

За мен едва ли имаше по-подходящ момент за учене на гръцки език и за среща с една школа, за чието успешно съществуване зная от години. Обичам Гърция, обичам историята и всеки камък, който съм докосвала там. Едни от най-значимите ми спомени са свързани с моята гимназия (НГДЕК), уроците (житейски и образователни), които получих там и познанието за древността.

Курсът в „Панелиника“ ме върна назад във времето, но също така ме изпрати и напред в бъдещето.

Възелът на носталгията се свърза с полета на мисълта, спомените от изминатия път – с хоризонта на мечтите. Това е мост, който всеки нов език гради, защото чрез ученето се свързваме не само с лексиката и граматиката, но и с културата и философията на хората, които го говорят.

bookstore teodora veleva

И така, в мрака на коронавируса, „Панелиника“ ме срещна с έτσι κι έτσι.

Затворете очи, поемете въздух и повтаряйте: ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ. Чуйте мелодията, песента на вълните, усетете аромата на море, вкуса на храната, ритъма на музиката… Поемете отново въздух, издишайте и почувствайте лекотата, с която изговаряте ΈΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ.

И сега помислете върху това, че с този израз един народ всъщност казва, че се чувства „горе-долу“, „не много добре“, „средна работа“, „всъщност по-добре да не обсъждаме това“. Усетихте ли разликата? ‘Ετσι κι έτσι; Ами да поговорим пак за вълните, да си представим как плаваме между островите, да чуем глъчката в кафенетата и дори да не разбираме езика, да чуем енергията му. Вярвам, че ако човек или народ могат да изразят с такава мелодия и лекота състояние, което не отговаря на пълно щастие, всички ние имаме житейски урок за учене.

ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ се превърна в шега в моя дом. Сега всички вкъщи го повтаряме с повод и без повод, но винаги с усмивка.

А като си помисля само, че това научих едва в началото на моя съвместен гръцки път с „Панелиника“… Ведро ми става на душата.

Автор: Теодора Велева

През 2020 Теди не само започна отново да изучава гръцки с Панелиника, но и сбъдна още една своя мечта, като откри впечатляващата книжарница Vivent Bookstore.

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

Моето голямо гръцко… лято! С разговорен курс Диалог

МОЕТО ГОЛЯМО ГРЪЦКО… ЛЯТО! С РАЗГОВОРЕН КУРС ДИАЛОГ Лятото е тук и с него курс Диалог – най-иновативният и обичан разговорен курс по гръцки език на Панелиника. Фокусиран върху комуникацията и почти напълно изключващ досадната граматика с нейните упражнения, курс Диалог си остава най-любимият и търсен вариант за топлите месеци и летен бестселър на Панелиника.

Гръцката клавиатура – къде и как?

ГРЪЦКАТА КЛАВИАТУРА – КЪДЕ И КАК? В тази статия се надяваме да отговорим на всички Ваши въпроси, свързани с гръцката клавиатура, и да Ви помогнем да използвате всичко, научено в часовете по гръцки, във виртуалния свят.

ПанЩрак! – фотоконкурс с награда

ПанЩрак! – ФОТОКОНКУРС С НАГРАДА Лято е, време е за снимки! Ние в Панелиника сме подготвили платно за изява на гръцките Ви емоции с фото-конкурс.