fbpx

Блог

ЗАКОНИТЕ НА ЗЕЙБЕКИКОТО

Зейбекико. Нещо повече от танц. То е състояние, атмосфера, цяла философия. Танцуваш ли го или го чувстваш? Комплект правила за това как да го танцуваме по-добре, с кого и къде.

Зейбекикото е гръцки традиционен танц, чието име се свързва с етноса на зейбеките – планински войни, ислямизирани гърци, обитавали части на Мала Азия. Затова и първоначално танцът се е играел по двойки, само от мъже, и то въоръжени. Постепенно придобива днешния си вид, в който един мъж, или жена – вече, излиза на „пистата“ (дансинга) и танцува със собствени стъпки, изцяло импровизирайки. Често се включват скокове и приклякания, характерни за други гръцки танци – цамикос или каламатианос. На незапознатите понякога изглежда, че танцуващият е пиян, но истината е, че в тези моменти – ако се танцува правилно, той изпада в нещо като транс и изживява зейбекикото много лично.

Обикновено зейбекикото се танцува с леко пригърбена стойка, наведена надолу глава, без визуален контакт с публиката, която образува кръг около мъжа и го окуражава с равномерни ръкопляскания, известни като „паламакя“ (умалително от думата длан). Често наричат зейбекикото и танца на орела, заради разперените встрани ръце. От селски танц в Мала Азия, през градски танц в Константинопол и Смирна, стигайки до типичен за днешното време гръцки традиционен танц – и в градските „бузукия“, и по селските празници, зейбекикото със сигурност не оставя никого равнодушен и е особено впечатляващо.

1. Умоляват се да излизат на пистата само хората, които умеят и искат да танцуват. Останалите – паламакя.
2. Който не иска да танцува, все ще удря паламакя.
3. Ако танцуваш зейбекико и жените наоколо се бутат да дойдат наблизо, значи се справяш добре.

4. Доброто зейбекико изисква да извадиш от себе си болка и горест.

5. Ако искаш да се научиш да танцуваш, използвайки модерните технологии, потърси си видеа с танците на Никос Куркулос.

6. НИКОГА не танцуваме зейбекико на пистата, ако танцува дори още един.

7. Малко движения. Тайната е в малкото движения.

8. Не вдигай масата със зъби, няма нужда. (често танцуващите зейбекико показват майсторство, като захапват без ръце чаша или дори бутилка и пият от нея)
9. Няма правило, че ако си войник и танцуваш зейбекико, ще свалиш девойката отсреща. Тези неща са се случвали само, когато е излязло „Зейбекикото на Евдокия“.
10. Никога две зейбекика на едно и също „гленди“ (т.е. веселба). Остави място и танц и за другите.

melina11. На всяка сватба има някой, който се прави на труден за около 5 минути, а след това влиза в центъра на кръга и изнася представлението на живота си.

12. Сиртаки танцуваш, дори да не го знаеш. Зейбекико няма как.

13. Ако придружаваш турист, кажи му да не започне да аплодира, щом свърши танцът, сякаш е в цирк. Да не стане някоя кавга като в „Никога в неделя“.

14. Не танцуваш за момичетата. Ако танцуваш за момичетата, избери си нещо от Μέλισσες.
15. Може да ти е скучен моментът, когато на партито започват зейбекиката, но си длъжен да ги уважиш.

16. Мненията, че „жени не танцуват никога зейбекико“ са най-малкото отживелица.

17. Цигари на земата, винени чаши и други пинизи, използват само онези, които не могат да танцуват добре.
18. Всички ние сме танцували първото си зейбекико пияни.
19. Баща ти със сигурност танцува по-добро зейбекико от теб. Надяваме се и ти да танцуваш по-добре от сина си.

mitropanos_zeibekiko

20. На сцената истинско зейбекико танцуваше само Димитрис Митропанос.

21. Зейбекикото се танцува с душата, не с тялото.
22. В зейбекикото не е важно да знаеш какво правиш. Важно е да покажеш, че знаеш какво правиш.

Материалът е преведен и публикуван със съкращения от сайта http://oneman.gr/, връзка към статията в оригинал: http://bit.ly/2l3NtgX

Превод и адаптация: Калина Близнашка

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

Житейската история ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ Споделяме с вас историята, която победи в конкурса „Панелиника – Вашата история“ по случай 10 години Панелиника, с автор Теодора Велева.