fbpx

Блог

КАКВО ГЛЕДА ПАНЕЛИНИКА ПРЕЗ 2017?

В края на годината ви показваме представителна извадка от гръцките филми и сериали, които ни бяха любими през 2017 в екипа на Панелиника.

1. „Ένας άλλος κόσμος“ („Worlds Apart“), 2015 – изборът на Калина
Това е вторият филм на талантливия режисьор и актьор Христофорос Папакалиатис. Името му вече автоматично се свързва с успешния му дебют „Αν…“ („Ако…“) от 2012. „Един различен свят“ е драма и се състои от три на пръв поглед съвсем отделни любовни истории между грък/гъркиня и чужденец/чужденка, на различна възраст. Папакалиатис не се поколебава да разнищи социалната и икономическа криза на съвременна Европа, но все пак пречупва всички събития през мита за Ерос и Психея, т.е. мита за любовта и душата. Финалът е разтърсващ и, макар да звучи изтъркано, пречистващ. Актьорският състав, сред които самият Папакалиатис, Мария Кавояни, Минас Хадзисавас, се справя блестящо. Лентата не само има неочакван касов успех, но и получава положителна оценка от страна на критиците.

2. „Η Ρόζα της Σμύρνης“ („Roza of Smyrna“), 2016 – изборът на Янис
След като обикнахме още преди години очарователния „Πολιτικη κουζίνα“ (A Touch of Spice), който разказваше за Πόλη (Града, т.е. Константинопол), за подправките на живота и любовта, сега на бял свят се появи нов филм, отнасящ се до историята на гърците в Мала Азия и т.нар. Малоазийска катастрофа. Екранизация по романа на Янис Янелис-Теодосиадис „Исмаил и Роза“, филмът разказва за младия Димитрис, който подготвя изложба в Атина за живота на жителите от Смирна. Той попада случайно на една стара окървавена булчинска рокля и, докато се опитва да разгадае историята й, достига до мистериозната старица Роза, която живее с внучката си и не желае да разкрива миналото си на никого.

3. „Μην αρχίζεις τη μουρμούρα“ („Дрязги“), 2013 – изборът на Виктория
Сериалът е продукция на телевизия „Алфа“ и си има испански оригинал. Стартира през 2013 и вече продължава 5 поредни сезона. Първоначалните 3 двойки (младите, зрелите и старите) минаха през какви ли не комични перипетии, като към тях се добавиха и нови двойки, също с много… дрязги помежду си. Сериалът бе излъчен и на български.

4. „Παραμύθι… αλλιώς“ („Приказка… другояче“), 2016 – изборът на Янис
Сериалът по тв „Алфа“ е дело на сценариста Лорис Лоизидис и представлява една „средновековна“ забавна приказка. В едно далечно царство, един добър цар бива свален от трона чрез предателство, а на трона се възцарява нова лоша царица с наивния й мъж. Сред актьорите ще забележите Катерина Папуцаки (от филма „Το φιλί της ζωής“), Елисавет Константиниду (Зубулия от сериала „Στο παρά 5“) и други стари познайници. Сериалът ни връща в любимите ни детски игри, когато се правехме, че яздим коне, че спасяваме принцеси и чакаме принцове, а около нас кръжаха магьосници и духове.

5. „Κωνσταντίνου και Ελένης“ („На Константин и на Елена“), 1998 – изборът на Кристина
Няма съмнение, че това е доказано най-най-популярният гръцки сериал, продукция на телевизия „Антена“. Излъчването му започва през 1998 и завършва през 2000 – само два сезона, но оттогава до ден-днешен текат повторения на сериала, почти без пауза. Актьорският тандем на Харис Ромас и Елени Ранду се смята за абсолютен еталон за всички комедии, а сцените и лафовете, вече превърнали се в култ, са познати дори на най-малките, заради постоянните повторения. Сюжетът накратко: в Атина, в квартала Маруси, в една аристократична къща съжителстват поради юридическо недоразумение Константин и Елена. Той е образован, високомерен, студен византолог, който дори говори на катаревуса, а тя е темпераментна, слънчева, но простовата сервитьорка, която обича веселбата и флирта. От непримиримия конфликт между тях произтичат всевъзможни комични ситуации, в които се забъркват и техните приятели – богатият плейбой Мантос, неуспялата актриса-сервитьорка Пеги, депресираната стара мома Матина и други.

На… т(р)и с гръцкия – и през август!

НА… Т(Р)И С ГРЪЦКИЯ – И ПРЕЗ АВГУСТ! И през Август в Панелиника ще подобряваме гръцкия Ви чрез индивидуални уроци по гръцки на промоционална цена, на най-подходящата за Вас тема – Туристически гръцки, Произношение, Правопис.

На… т(р)и с гръцкия

НА… Т(Р)И С ГРЪЦКИЯ! Юли ще е горещ и вълнуващ месец! Този път в Панелиника ще обърнем специално внимание на подобряването на гръцкия Ви чрез индивидуални уроци на промоционална цена, на най-подходящата за Вас тема – Правопис, Туристически гръцки, Бизнес комуникация.

Учебниците по гръцки в Панелиника

УЧЕБНИЦИТЕ ПО ГРЪЦКИ В ПАНЕЛИНИКА В Панелиника вярваме, че разнообразието – във формите на обучение, но и в учебните помагала – позволява на нашите ученици да направят възможно най-добрия избор в езиковото обучение за себе си.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Нейчева ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата ще се състои на 30.11.2018 в Панелиника.

20+1 фрази с гръцкия глагол „εχω“

20+1 ФРАЗИ С ГРЪЦКИЯ ГЛАГОЛ „ΕΧΩ“ Искате да комуникирате с гръцките си приятели? Тогава е хубаво да усвоите езика, който те използват в ежедневието си. За това ще ви помогне глаголът έχω [eho] – ‘имам’,  тъй като участва в голям брой разговорни изрази. Представяме ви само 20+1 от тях.

В „Диалог“ с… лятото!

В „ДИАЛОГ“ С… ЛЯТОТО! През Юли Панелиника организира специален месец, посветен на курса ни „Диалог“. Опитайте безплатен мини-урок, базиран на „Диалог“ – според удобния за Вас график, на живо или онлайн. Aко Ви допадне, можете да се включите в курсовете ни през Август, или да учите по „Диалог“ индивидуално.

Сподели с приятели :
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето изживяване на нашия уебсайт. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.