fbpx

Блог

КАКВО ГЛЕДА ПАНЕЛИНИКА ПРЕЗ 2017?

В края на годината ви показваме представителна извадка от гръцките филми и сериали, които ни бяха любими през 2017 в екипа на Панелиника.

1. „Ένας άλλος κόσμος“ („Worlds Apart“), 2015 – изборът на Калина
Това е вторият филм на талантливия режисьор и актьор Христофорос Папакалиатис. Името му вече автоматично се свързва с успешния му дебют „Αν…“ („Ако…“) от 2012. „Един различен свят“ е драма и се състои от три на пръв поглед съвсем отделни любовни истории между грък/гъркиня и чужденец/чужденка, на различна възраст. Папакалиатис не се поколебава да разнищи социалната и икономическа криза на съвременна Европа, но все пак пречупва всички събития през мита за Ерос и Психея, т.е. мита за любовта и душата. Финалът е разтърсващ и, макар да звучи изтъркано, пречистващ. Актьорският състав, сред които самият Папакалиатис, Мария Кавояни, Минас Хадзисавас, се справя блестящо. Лентата не само има неочакван касов успех, но и получава положителна оценка от страна на критиците.

2. „Η Ρόζα της Σμύρνης“ („Roza of Smyrna“), 2016 – изборът на Янис
След като обикнахме още преди години очарователния „Πολιτικη κουζίνα“ (A Touch of Spice), който разказваше за Πόλη (Града, т.е. Константинопол), за подправките на живота и любовта, сега на бял свят се появи нов филм, отнасящ се до историята на гърците в Мала Азия и т.нар. Малоазийска катастрофа. Екранизация по романа на Янис Янелис-Теодосиадис „Исмаил и Роза“, филмът разказва за младия Димитрис, който подготвя изложба в Атина за живота на жителите от Смирна. Той попада случайно на една стара окървавена булчинска рокля и, докато се опитва да разгадае историята й, достига до мистериозната старица Роза, която живее с внучката си и не желае да разкрива миналото си на никого.

3. „Μην αρχίζεις τη μουρμούρα“ („Дрязги“), 2013 – изборът на Виктория
Сериалът е продукция на телевизия „Алфа“ и си има испански оригинал. Стартира през 2013 и вече продължава 5 поредни сезона. Първоначалните 3 двойки (младите, зрелите и старите) минаха през какви ли не комични перипетии, като към тях се добавиха и нови двойки, също с много… дрязги помежду си. Сериалът бе излъчен и на български.

4. „Παραμύθι… αλλιώς“ („Приказка… другояче“), 2016 – изборът на Янис
Сериалът по тв „Алфа“ е дело на сценариста Лорис Лоизидис и представлява една „средновековна“ забавна приказка. В едно далечно царство, един добър цар бива свален от трона чрез предателство, а на трона се възцарява нова лоша царица с наивния й мъж. Сред актьорите ще забележите Катерина Папуцаки (от филма „Το φιλί της ζωής“), Елисавет Константиниду (Зубулия от сериала „Στο παρά 5“) и други стари познайници. Сериалът ни връща в любимите ни детски игри, когато се правехме, че яздим коне, че спасяваме принцеси и чакаме принцове, а около нас кръжаха магьосници и духове.

5. „Κωνσταντίνου και Ελένης“ („На Константин и на Елена“), 1998 – изборът на Кристина
Няма съмнение, че това е доказано най-най-популярният гръцки сериал, продукция на телевизия „Антена“. Излъчването му започва през 1998 и завършва през 2000 – само два сезона, но оттогава до ден-днешен текат повторения на сериала, почти без пауза. Актьорският тандем на Харис Ромас и Елени Ранду се смята за абсолютен еталон за всички комедии, а сцените и лафовете, вече превърнали се в култ, са познати дори на най-малките, заради постоянните повторения. Сюжетът накратко: в Атина, в квартала Маруси, в една аристократична къща съжителстват поради юридическо недоразумение Константин и Елена. Той е образован, високомерен, студен византолог, който дори говори на катаревуса, а тя е темпераментна, слънчева, но простовата сервитьорка, която обича веселбата и флирта. От непримиримия конфликт между тях произтичат всевъзможни комични ситуации, в които се забъркват и техните приятели – богатият плейбой Мантос, неуспялата актриса-сервитьорка Пеги, депресираната стара мома Матина и други.

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

Моето голямо гръцко… лято! С разговорен курс Диалог

МОЕТО ГОЛЯМО ГРЪЦКО… ЛЯТО! С РАЗГОВОРЕН КУРС ДИАЛОГ Лятото е тук и с него курс Диалог – най-иновативният и обичан разговорен курс по гръцки език на Панелиника. Фокусиран върху комуникацията и почти напълно изключващ досадната граматика с нейните упражнения, курс Диалог си остава най-любимият и търсен вариант за топлите месеци и летен бестселър на Панелиника.

Програма за отстъпки за лоялни клиенти на Панелиника: Ο πιο Καλός ο Μαθητής

ПРОГРАМА ЗА ОТСТЪПКИ ЗА ЛОЯЛНИ КЛИЕНТИ НА ПАНЕЛИНИКА: Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ Винаги сте искали да започнете да учите гръцки? Няма по-добър момент от настоящия. Ако започнете веднага, след по-малко от шест месеца обучението Ви ще бъде още по-изгодно, благодарение на отстъпките за индивидуално обучение в Панелиника.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Гръцката клавиатура – къде и как?

ГРЪЦКАТА КЛАВИАТУРА – КЪДЕ И КАК? В тази статия се надяваме да отговорим на всички Ваши въпроси, свързани с гръцката клавиатура, и да Ви помогнем да използвате всичко, научено в часовете по гръцки, във виртуалния свят.