fbpx

Блог

КИПЪРСКАТА ВРЪЗКА НА ДЕЙВИД БАУИ

На днешния ден преди 2 години светът се раздели с един от най-концептуалните артисти на 20 век – Дейвид Бауи, точно 2 дни след рождения му ден и след издаването на прощалния му албум „Blackstar”. Затова днес решихме да ви разкажем повече за връзката му с Кипър и Гърция.

Първата съпруга на Бауи – Мари Анжела Барнет, позната като Анджи Бауи, е родена в Кипър, в Агиос Дометиос, предградие на Никозия, в семейството на полякиня и англичанин. Анджела среща Дейвид Бауи в Лондон през 1969, когато е само на 19 години, а той – на 22. Година по-късно са вече женени, още година по-късно вече е роден и първият син на Бауи – Дънкан, а през 1980 се развеждат.

Анджела прекарва детските си години в Кипър, след кратко пребиваване на семейството й в САЩ. Учи във Великобритания и Швейцария, но до 1974, когато започва окупацията на Кипър, пътува често до острова. При драматичните събития от тази година, семейството й е едно от последните, които напускат острова и оттогава до края на живота си Анджела не събира кураж да се върне в Кипър. Страхът й, че ще намери само руини от прекрасната земя от детството й е твърде голям.

Въпреки че няма кипърско гражданство или паспорт, Анджела винаги е подчертавала, че „сърцето й е кипърско“, „нито гръцко, нито турско, а кипърско“. Тя твърди, че Кипър я е изградил като човека, който е, че е „земя, ухаеща на жасмин и лавандула, на мента и копър“. Един от най-романтичните й детски спомени е как с майка й посещавали големите пазари, купували сламени кошници, в които пазарували портокали, лимони и ги натоварвали на магаренцата. Анджела, за която се говори, че е вдъхновила песента „Angie” на Rolling Stones, смятала за особен късмет, че се е къпала в изворите на Афродита.

lefkaraПрез 1972 Дейвид Бауи пристига за първи път Кипър, заедно с Анджела и сина им Дънкан. Посещават живописното селце Лефкара (на снимката) и курорта Кирения, който сега е в турската част на острова, а Анджела успява да предаде на певеца любовта си към тази земя. През 1979 Бауи написва песента „Move on”, в която казва: „Cyprus is my island / When the going’s rough / I would love to find you / Somewhere in a place like that”

Изглежда контактът на Дейвид Бауи с Кипър събужда любопитството му и към Гърция. След 1974 артистът прекарва доста летни ваканции на остров Патмос, гостувайки в къщата на Ага Хан IV. Местните описват със симпатия как певецът обичал да се разхожда в усамотение из столицата Хора или Алони. Любимите му плажове били Псили Амос, Камбос и Ламби. Имал си и любимо барче – най-стария бар в Хора – Астиви, където често се отбивал вечер за своя джин с тоник. Има слухове, че Бауи искал да си купи къща там, така че явно Ленърд Коен, влюбен в о-в Хидра, далеч не е единственото световно име от музиката със слабост към Гърция.

Години по-късно неговият приятел и писател Уилям Бойд ще разкаже и смешната история за Дейвид Бауи в ролята му на грък. Приятелят му го очаквал за някакво парти в Ню Йорк, когато видял певеца да пристига съвсем спокойно с такси, да слиза и да плаща на шофьора. Бойд изненадано го попитал има ли проблеми с придвижването си в града, предвид известността си, на което звездата отвърнал „Не, въобще“, като допълнил, че спокойно използва и таксита, и градски транспорт. Просто носел винаги със себе си… гръцки вестник. Така хората си мислели „Това е Дейвид Бауи“, но, като виждали вестника, решавали, че е негов гръцки двойник. Бойд нарича тази идея на артиста „блестяща, толкова ефективна и едновременно готина и стилна“. За него това е едно поредно доказателство за таланта на Бауи в превъплъщенията, които постига по съвсем естествен и балансиран начин.

Използвани са материали от следните сайтове: newsbomb.com.cy, gr.euronews.com, grreporter.info и sansimera.gr

Автор: Калина Нейчева

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Нейчева ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата ще се състои на 30.11.2018 в Панелиника.

Какво слуша Панелиника през 2017?

КАКВО СЛУША ПАНЕЛИНИКА ПРЕЗ 2017? В навечерието на Новата година влизаме в парти настроение, като си припомняме кои гръцки парчета бяха тотални фаворити за 2017 в екипа на Панелиника.

Какво гледа Панелиника през 2017?

КАКВО ГЛЕДА ПАНЕЛИНИКА ПРЕЗ 2017? В края на годината ви показваме представителна извадка от гръцките филми и сериали, които ни бяха любими през 2017 в екипа на Панелиника.

Какво чете Панелиника през 2017?

КАКВО ЧЕТЕ ПАНЕЛИНИКА ПРЕЗ 2017? В края на годината поглеждаме назад и ви споделяме любимите „гръцки“ четива за 2017 на част от екипа на Панелиника.