fbpx

Блог

ЛЕТНИТЕ ГРЪЦКИ ПРАЗНИЦИ

Вижте защо всички фериботи са препълнени около 15 август – на Голяма Богородица и какви други празници отбелязват в Гърция през юни и юли.

1. Петдесетница – явяването на Свети Дух
Точно 50 дни след Възкресение и в България, и в Гърция се отбелязва един от най-големите християнски празници – Петдесетница (Πεντηκοστή), известен и като Денят на Света Троица. На този ден Светият Дух се явил пред апостолите и ги дарил с умението да говорят на различни езици и така да проповядват Божието слово по света. Думата „επιφοίτηση“, с която се нарича въпросното слизане на Свети Дух, се използва и досега в гръцкия език, за да означи „вдъхновение свише“ – например когато усещаме, че ползваме всичките си знания отлично, че имаме необяснимо творческо вдъхновение. На предишния ден, в събота се отбелязва Черешова задушница (Ψυχοσάββατο – „събота на душите“).

2. Денят на Свети Дух
Понеделникът след Петдесетница е денят на Свети Дух, или Духовден (Ημέρα του Αγίου Πνεύματος). Във всички части на Гърция се правят тържествени събори (πανηγύρια), с танци и различни местни обичаи. Две интересни традиции, свързани с празника, са „сменянето на кърпите“ от катерачи на Метеора, както и възстановката с димните сигнали между кулите на о-в Сифнос.
Традиционно на този ден в Гърция е официален празник, т.е. неработен ден (αργία). Трите почивни дни, които се получават (τριήμερο) са подходящ момент за първите кратки летни пътешествия, тъй като обикновено денят се пада през юни.

3. Илинден – 20ти юли
stilias_blogДенят се отбелязва на 20ти юли и е посветен на пророк Илия. И в българската, и в гръцката традиция той се възприема като повелител на дъжда, гръмотевиците и летните бури. На този ден в Гърция се правят литийни шествия и молебени за дъжд. Според едно поверие пророк Илия бил моряк, но когато се уморил от моретата и решил да си почине на сушата, взел на рамо едно гребло за лодка. Питал хората какво носи и ако му отговаряли „гребло“, продължавал още по-нависоко, докато накрая един човек му отговорил „дърво“ – там решил да си почине от морето. Затова и църквите на пророк Илия се строят нависоко. На 20ти юли можете да поздравите с „Χρόνια πολλα“ вашите приятели Ηλίας и Ηλιάνα.

4. Голяма Богородица – 15ти август
panigiri_blog2Денят, на който и в България, и в Гърция, отбелязваме Успение Богородично, е особено обичан в южната ни съседка. Празникът на гръцки най-често се нарича „Декапентавгустос“ (Δεκαπενταύγουστος, т.е. „15августие“), и се отбелязва тържествено и с радост във всяко кътче на страната. Разбира се, денят, известен и като „летният Великден“ (Πάσχα του καλοκαιριού) е официален празник (αργία) и не се работи. Дните често се обединяват с уикенда и цяла Гърция пътува – до родните си места, до острови, на събори или за бърза лятна почивка. На този ден поздравяваме с „Χρόνια πολλά“ не само всички с името Μαρία, но също и Δέσποινα (в превод „господарка“) и Παναγιώτης (Панайот, в превод „Богородичко“ от думата за Богородица Παναγιά). Мария е и най-разпространеното женско име в Гърция, така че почти всяко семейство отбелязва и имен ден.

5. О-в Тинос – център на тържествата
Поклонението на 15ти август в църквата на „Богородица Тиноска“ е може би най-голямото в Гърция. Всяка година там се събират хиляди вярващи, много от които изкачват на колене стълбите до църквата, докато други търпеливо чакат да се поклонят пред чудотворната икона на Богородица. Подобно на Разпети петък, и тогава се извършва шествие с епитаф, носен от представители на военния флот, а празненствата продължават до 23 август. Въпреки че се е превърнал в общогръцки символ на Успение Богородично, Тинос може да ни предложи и красиви плажове, хубава кухня и се отличава с традиции в изкуствата.

6.Трапезата на Голяма Богородица
mpoureki_blogОт 1ви до 14ти август много хора спазват т.нар. Богородичен пост, който се смята за строг. Не се позволява месо, риба, зехтин и млечни продукти. Затова и – подобно на Великден – на Голяма Богородица на трапезата присъства месо. То отбелязва края на поста, а и дава сили за многото танци и веселба по време на съборите. Традиционно се готви агнешко или козе месо, но то може да се замени и със свинско или телешко.

Всяка част на Гърция има свое традиционно ястие за деня, например на Крит се готви бюрек и пилаф. Най-честите пожелания са „Καλή Παναγιά!“ и „Χρόνια πολλά!“.

Автор: Калина Близнашка

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.