fbpx

Блог

МАЛЪК НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ГРЪКОФИЛИ

С гърците винаги сме били по-скоро близки – като отношения, кухня, традициии, народопсихология. Има все пак неща, които южните ни съседи правят различно от нас, и тук ще се опитаме да обобщим няколко такива разлики, за да улесним първоначалната ви комуникация с тях.


1. „Добре дошли”
Много от местата за настаняване на туристи в Гърция са семейни хотелчета със стаи тип студио или малки къщи, kalwsirthateразпределени в апартаменти. Българите, почиващи в Гърция, постепенно се научиха, че именно в такъв тип къщи ще бъдат посрещнати с гостоприемство и искрена радост. И докато това важи до голяма степен и за българските хотелчета и къщи за гости, прави впечатление, че в Гърция подобно топло отношение може да бъде забелязано и у служителите на доста по-големи хотели. Уверяваме ви, те наистина се радват, че сте посетили страната им, интересуват се от живота ви и са готови да дадат всичко от себе си, за да ви накарат да се чувствате добре. Защото, когато в Гърция казват „Добре дошли!” (Καλώς ήρθατε!), те го казват от сърце, а не заради длъжностната си характеристика.

2. Близостта
sinantisialaellinikaКато естествено продължение на първата разлика, гърците бързо скъсяват дистанцията (дори физически), както с новите си познати, така и с клиентите си. Докато българите в бизнес отношенията си често се стараем да се държим „на положение“ и да градим имидж на печени професионалисти, гърците не полагат ни най-малко усилие в тази насока. Те го чувстват като повод за радост и личен успех, когато резервирате почивка на същото място от миналата година или посетите повторно таверната от вчера и днес на вечеря, и нямат никакво намерение да крият тази емоция. Не се учудвайте, когато сте приветствани обратно с широка усмивка, стискане на ръцете, дори с шумни възторжени възгласи, сякаш сте стари приятели. Всичко това е в реда на нещата. (Вижте известната реклама на Aegean, която илюстрира чудесно това.)

3. Подаръците
sikaАко сте станали симпатични на домакините си (в случай, че сте отседнали в семеен хотел), няма да е необичайно на изпроводяк те да ви подарят нещо – я бутилка вино или узо, я торба плодове от градината. (Още една чудесна реклама – на Крит – илюстрираща това.) В Гърция това е напълно естествен начин да се демонстрира взаимно одобрение. Не се чувствайте длъжни веднага да им върнете жеста, най-голямата награда за тях ще е да им благодарите искрено (наистина!) или да се върнете и следващото лято при тях, уверявайки ги (дори леко преувеличено), че къщата или заведението им се намира до НАЙ-красивия плаж в цяла Гърция, ако не и в света…

4. Сладостта да си “нечий”
След главозамайващо бързото сближаване с вашите нови гръцки приятели, бъдете подготвени съвсем скоро те да предявят собственост над вас – да започнат да се обръщат към вас с μου [му] мой/моя, прикачено към името ви (напр. ако се казвате Мария, ще бъдете Мария μου). „Моя Мария” не означава, че те се считат за ваши собственици, но определено е сигнал, че ви причисляват към приятелския си кръг. При гърците обръщението с добавено μου е вербален израз на усещането, че някой им е на сърце. Затова не се колебайте да им отговорите и вие с обръщения като Спиро му, Димитри му и пр.

5. Внимание с насоките
pinakidesГърците много, ама много обичат да са в услуга. Особено голямо удоволствие им доставя да спасяват изпаднали в беда чуждестранни туристи – все пак и те са хора, нека се порадват на Гърция! Проблемът е, че дори да не са „квалифицирани” да ви помогнат, те ще се опитат да го направят и ще ви посочат най-прекия (според тях) път до дестинацията ви, дори да не са съвсем сигурни къде точно се намира тя.
И всичко това придружено с много ръкомахане, разбира се.
Ето защо, препоръчваме Προσοχή [просохИ] Внимание, когато питате за посоките, както и да потвърдите информацията с още поне два-три източника.

Надяваме се с тези малки първоначални съвети да улесним и подсладим престоя ви в Гърция през септември.
Ако ги допълните и с няколко прости израза като Γεια [Я] = “Здрасти”/”Чао”, Ευχαριστώ [ЕвхаристО] = “Благодаря” и Τα λέμε [та лЕме] = “До скоро”, няма да остане нито една затворена врата пред вас в южната ни съседка!

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 “МАСЛИНЕНИ” ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

Житейската история ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ Споделяме с вас историята, която победи в конкурса “Панелиника – Вашата история” по случай 10 години Панелиника, с автор Теодора Велева.

“Пет писма от Крит” на Ивета Рашева

“ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ” НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.