fbpx

Блог

ТРИКОВЕ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ГРЪЦКИЯ ПО КОЛЕДА

Няколко креативни и забавни трика от Панелиника за не-забравяне на гръцки по време на ваканцията…

Коледните празници са време за горещ шоколад, семейството, всички книги, които отлагаме от началото на годината и тайно похапване от хладилника. Може и няколко кулинарни експеримента, все пак разполагаме с много свободни дни. И така, след края на празничния период се връщаме към ежедневието отпочинали, презаредили батериите и с чисто съзнание. Особено от гръцкия. На първото занятие по гръцки се чувстваме като първолаци – буквите изглеждат като китайски йероглифи, а произношението на Θ-тата създава усещането за език на извънземна цивилизация.

Ето и предложенията ни за това как да не загубите учебна форма, докато се наслаждавате на празниците и почивката си:

1. Маестро, музика!
Стар, но златен трик е слушането на музика. Ненатоварващ (освен ако не се опитате да го приложите на цялото си семейство на Бъдни вечер… и после на Коледа) начин да упражните на практика най-новите открития на невропсихологията и да „наложите мотивите” на езика в ума си, без да полагате съзнателни усилия.

2. Гледане на гръцки филми и сериали
От добър източник (нас самите) знаем, че гледането на филми и сериали на езика, който учим, е незаменим източник на думи, фрази и ατάκες (лафове). Разбира се, за началните нива този метод е по-недостъпен, но за щастие в мрежата има всичко. Немалко филми и сериали могат да се намерят с английски субтитри, а дори и с български. Гледането подобрява не само познанията ви по езика, но и тези за Гърция и гърците. Да не говорим, че чудесно се връзват с плана ни да стоим по пижама цяла седмица.
Бонус идея за обучаеми от групи: Може да решите предварително кой филм/сериал да гледате между нивата и след празниците да организирате презентации и дикусии.

За препоръки вижте нашия YouTube плейлист с филми:

3. Вечеря, γιατί όχι;
Ако си падате по творчество в кухнята, сте направили правилен избор с изучаването на гръцки. Гастрономията е една от любимите теми на гърците и като резултат кулинарните сайтове и YouTube канали, посветени на готвенето, са практически безброй. И докато се опитвате да разбърквате соса в правилната посока, научавате поне една… купа съставки на гръцки.

Бонус: Персоналните открития на Марина – Μακαρονάδα με μανιτάρια (Спагети с гъби):

И рецепта за τυροκαυτερή (Пикантна разядка със сирене):

xmas vocabulary4. Да научим Коледа
Неостаряваща класика за учене и подобряване на езика е лепенето на разноцветни листчета из къщи. В коледен вариант този похват би могъл да се подобри с тематични коледни думички, герои и декорации.

Като ги закачите, залепите или поставите като малки табелки близо до истинските предмети, които означават, без да искате погледът ви ще се спре на тях десетки пъти по време на ваканцията и неусетно ще ги запаметите чрез визуална асоциация и повторяемост.

5. Детето в и около нас
Друг забавен и полезен начин за гръцка Коледа е украсяването (не, не говорим само за огромно пазаруване от Джъмбо). Ако се доверим на мрежата още веднъж, бихме могли да намерим немалко гръцки видеа с идеи за ръчно изработване на коледна украса. Така с един куршум удряте няколко заека – упражнявате си гръцкия, докато се чудите дали трябва да залепите или отрежете, организирате си творческа терапия вкъщи, украсявате нестандартно дома си и прекарвате време с децата или любимите си хора, докато творите заедно.

Това бяха нашите брокатени и ароматни идеи за гръцки приключения вкъщи по Коледа. Разбира се, всеки учи различно и ние сме сигурни, че вие имате и ще откриете нови собствени трикове. От все сърце ви желаем да се забавлявате и да се заредите за цяла година, не-забравяйки и гръцкия си.

Автор: Марина Овчарова

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

Моето голямо гръцко… лято! С разговорен курс Диалог

МОЕТО ГОЛЯМО ГРЪЦКО… ЛЯТО! С РАЗГОВОРЕН КУРС ДИАЛОГ Лятото е тук и с него курс Диалог – най-иновативният и обичан разговорен курс по гръцки език на Панелиника. Фокусиран върху комуникацията и почти напълно изключващ досадната граматика с нейните упражнения, курс Диалог си остава най-любимият и търсен вариант за топлите месеци и летен бестселър на Панелиника.

Програма за отстъпки за лоялни клиенти на Панелиника: Ο πιο Καλός ο Μαθητής

ПРОГРАМА ЗА ОТСТЪПКИ ЗА ЛОЯЛНИ КЛИЕНТИ НА ПАНЕЛИНИКА: Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ Винаги сте искали да започнете да учите гръцки? Няма по-добър момент от настоящия. Ако започнете веднага, след по-малко от шест месеца обучението Ви ще бъде още по-изгодно, благодарение на отстъпките за индивидуално обучение в Панелиника.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Гръцката клавиатура – къде и как?

ГРЪЦКАТА КЛАВИАТУРА – КЪДЕ И КАК? В тази статия се надяваме да отговорим на всички Ваши въпроси, свързани с гръцката клавиатура, и да Ви помогнем да използвате всичко, научено в часовете по гръцки, във виртуалния свят.

Фокус върху лятото с Панелиника

ФОКУС ВЪРХУ ЛЯТОТО С ПАНЕЛИНИКА Това лято екипът на Панелиника е подготвил за Вас нов формат курс по гръцки език за всички нива след А1 с акцент върху Вашите нужди през топлите дни. Запознайте се с курса Панелиника Фокус.

Отстъпкa за притежатели на ISIC карти в Панелиника

Отстъпкa за притежатели на ISIC карти в Панелиника Панелиника влиза в партньорство с най-голямата мрежа за студентски и младежки отстъпки ISIC.