fbpx

Блог

ТРИКОВЕ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ГРЪЦКИЯ ПО КОЛЕДА

Няколко креативни и забавни трика от Панелиника за не-забравяне на гръцки по време на ваканцията…

Коледните празници са време за горещ шоколад, семейството, всички книги, които отлагаме от началото на годината и тайно похапване от хладилника. Може и няколко кулинарни експеримента, все пак разполагаме с много свободни дни. И така, след края на празничния период се връщаме към ежедневието отпочинали, презаредили батериите и с чисто съзнание. Особено от гръцкия. На първото занятие по гръцки се чувстваме като първолаци – буквите изглеждат като китайски йероглифи, а произношението на Θ-тата създава усещането за език на извънземна цивилизация.

Ето и предложенията ни за това как да не загубите учебна форма, докато се наслаждавате на празниците и почивката си:

1. Маестро, музика!
Стар, но златен трик е слушането на музика. Ненатоварващ (освен ако не се опитате да го приложите на цялото си семейство на Бъдни вечер… и после на Коледа) начин да упражните на практика най-новите открития на невропсихологията и да „наложите мотивите” на езика в ума си, без да полагате съзнателни усилия.

2. Гледане на гръцки филми и сериали
От добър източник (нас самите) знаем, че гледането на филми и сериали на езика, който учим, е незаменим източник на думи, фрази и ατάκες (лафове). Разбира се, за началните нива този метод е по-недостъпен, но за щастие в мрежата има всичко. Немалко филми и сериали могат да се намерят с английски субтитри, а дори и с български. Гледането подобрява не само познанията ви по езика, но и тези за Гърция и гърците. Да не говорим, че чудесно се връзват с плана ни да стоим по пижама цяла седмица.
Бонус идея за обучаеми от групи: Може да решите предварително кой филм/сериал да гледате между нивата и след празниците да организирате презентации и дикусии.

За препоръки вижте нашия YouTube плейлист с филми:

3. Вечеря, γιατί όχι;
Ако си падате по творчество в кухнята, сте направили правилен избор с изучаването на гръцки. Гастрономията е една от любимите теми на гърците и като резултат кулинарните сайтове и YouTube канали, посветени на готвенето, са практически безброй. И докато се опитвате да разбърквате соса в правилната посока, научавате поне една… купа съставки на гръцки.

Бонус: Персоналните открития на Марина – Μακαρονάδα με μανιτάρια (Спагети с гъби):

И рецепта за τυροκαυτερή (Пикантна разядка със сирене):

xmas vocabulary4. Да научим Коледа
Неостаряваща класика за учене и подобряване на езика е лепенето на разноцветни листчета из къщи. В коледен вариант този похват би могъл да се подобри с тематични коледни думички, герои и декорации.

Като ги закачите, залепите или поставите като малки табелки близо до истинските предмети, които означават, без да искате погледът ви ще се спре на тях десетки пъти по време на ваканцията и неусетно ще ги запаметите чрез визуална асоциация и повторяемост.

5. Детето в и около нас
Друг забавен и полезен начин за гръцка Коледа е украсяването (не, не говорим само за огромно пазаруване от Джъмбо). Ако се доверим на мрежата още веднъж, бихме могли да намерим немалко гръцки видеа с идеи за ръчно изработване на коледна украса. Така с един куршум удряте няколко заека – упражнявате си гръцкия, докато се чудите дали трябва да залепите или отрежете, организирате си творческа терапия вкъщи, украсявате нестандартно дома си и прекарвате време с децата или любимите си хора, докато творите заедно.

Това бяха нашите брокатени и ароматни идеи за гръцки приключения вкъщи по Коледа. Разбира се, всеки учи различно и ние сме сигурни, че вие имате и ще откриете нови собствени трикове. От все сърце ви желаем да се забавлявате и да се заредите за цяла година, не-забравяйки и гръцкия си.

Автор: Марина Овчарова

Онлайн старт на всички курсове през април 2020

ОНЛАЙН СТАРТ НА ВСИЧКИ КУРСОВЕ ПРЕЗ АПРИЛ 2020 Тази година екипът на Панелиника приема предизвикателствата, пред които ни постави обхваналата целия свят здравна криза и продължаваме да учим гръцки заедно – онлайн.

На… т(р)и с гръцкия – и през август!

НА… Т(Р)И С ГРЪЦКИЯ – И ПРЕЗ АВГУСТ! И през Август в Панелиника ще подобряваме гръцкия Ви чрез индивидуални уроци по гръцки на промоционална цена, на най-подходящата за Вас тема – Туристически гръцки, Произношение, Правопис.

На… т(р)и с гръцкия

НА… Т(Р)И С ГРЪЦКИЯ! Юли ще е горещ и вълнуващ месец! Този път в Панелиника ще обърнем специално внимание на подобряването на гръцкия Ви чрез индивидуални уроци на промоционална цена, на най-подходящата за Вас тема – Правопис, Туристически гръцки, Бизнес комуникация.

Учебниците по гръцки в Панелиника

УЧЕБНИЦИТЕ ПО ГРЪЦКИ В ПАНЕЛИНИКА В Панелиника вярваме, че разнообразието – във формите на обучение, но и в учебните помагала – позволява на нашите ученици да направят възможно най-добрия избор в езиковото обучение за себе си.

20+1 фрази с гръцкия глагол „εχω“

20+1 ФРАЗИ С ГРЪЦКИЯ ГЛАГОЛ „ΕΧΩ“ Искате да комуникирате с гръцките си приятели? Тогава е хубаво да усвоите езика, който те използват в ежедневието си. За това ще ви помогне глаголът έχω [eho] – ‘имам’,  тъй като участва в голям брой разговорни изрази. Представяме ви само 20+1 от тях.

В „Диалог“ с… лятото!

В „ДИАЛОГ“ С… ЛЯТОТО! През Юли Панелиника организира специален месец, посветен на курса ни „Диалог“. Опитайте безплатен мини-урок, базиран на „Диалог“ – според удобния за Вас график, на живо или онлайн. Aко Ви допадне, можете да се включите в курсовете ни през Август, или да учите по „Диалог“ индивидуално.

Виртуален февруари с Панелиника

ВИРТУАЛЕН ФЕВРУАРИ С ПАНЕЛИНИКА Панелиника Ви кани на интригуващо онлайн приключение. Включете се в нашия Виртуален Февруари – месец на безплатните онлайн мини-уроци. Представяме Ви една кампания, създадена с любов към гръцкия и технологиите.

20+1 гръцки поговорки за риба и рибари

20+1 ГРЪЦКИ ПОГОВОРКИ ЗА РИБА И РИБАРИ Гърците са народ на морето – рибари, моряци, капитани. Затова и поговорките и идиомите, свързани с морето и рибата, са безброй. Ето кои популярни поговорки ви избрахме за начало.

Сподели с приятели :