fbpx

Блог

ПРОЛЕТНИТЕ ГРЪЦКИ ПРАЗНИЦИ: 25-ТИ МАРТ И ВЕЛИКДЕН

Какво се празнува в Гърция на 25-ти март, да лъжем ли на 1-ви април и какво да очакваме от един типичен гръцки Великден? Да си припомним думите магирица, цуреки, Епитафиос, както и как да пожелаем „Христос Воскресе“ на гръцки.

1. 25-ти март – национален празник на Гърция
На 25-ти март Гърция отбелязва единия от двата си национални празника – другият е денят ОХИ на 28 октомври. Националният юбилей (Εθνική επέτειος), както го наричат гърците, или Денят на независимостта, е свързан с героичното въстание от 1821 г, довело до официалното освобождение от османско робство през 1830 г. То избухва от Пелопонес и бързо обхваща цяла Гърция, а датата е избрана неслучайно – тя съвпада с големия християнски празник Благовещение. Според едни – с цел да се укрепи националният дух, според други – за да се прикрие по-лесно подготовката сред църковните тържества.

25i-martiouОбикновено в дните преди 25 март в детските градини и училищата на Гърция (както и сред гръцката диаспора по света) децата се подготвят и участват в тематични мероприятия, рецитират, пеят, правят възстановки на историческите събития. На самия празник синьо-белият национален флаг (Гαλανόλευκη) се вее от училища и балкони, като се организират празнични паради (παρελάσεις). В Атина се провежда голям военен парад, в останалите градове – ученически, като се счита за особена чест да бъдеш знаменосец именно в това шествие.

2. Първоаприлски лъжи и шеги
Добре знаем, че не само в България се лъжем на първи април. В Гърция също особено се забавляват да послъгват на този ден, който наричат „Първоаприлие“ (Πρωταπριλιά). Съседите ни смятат, че който успее да излъже някого, ще има късмет през цялата година. Така, всеки впряга фантазията си, за да скалъпи най-добрия номер (φάρσα) на приятели и познати, или на учителите в училище. Често дори гръцките медии се надпреварват да обявяват шеговити фалшиви новини.

3. Страстната седмица преди Великден
В Гърция седмицата преди Възкресение се нарича най-често Великата седмица (Η Μεγάλη εβδομάδα). Подобно на България, и в Гърция за всеки от Великите дни има обичай какво точно се прави, например на Велики вторник (Μεγάλη Τρίτη) се почиства домът. Велики четвъртък (Μεγάλη Πέμπτη) се нарича също и Червения четвъртък (Κόκκινη Πέμπτη), естествено заради боядисването на яйцата, основно червени. Някои домакини закачат червена дреха на балкона и едва след това започват да боядисват. Известно е, че червеният цвят символизира Христовата кръв, а самото яйце – Христовия гроб, затова и яйцата се чупят на Великден. На този ден традиционно се пекат и любимите на всички козунаци, на гръцки наречени „цурекия“ (τσουρέκια).

4. Разпети петък – шествието „Епитафиос“
Greek_Easter_EpitaphiosРазпети петък (Μεγάλη Παρασκευή) е особено важен ден от Страстната седмица, в него е забранена работата и веселбите, той е време за траур и смирение. Обичай, особено характерен за Гърция, е украсяването с цветя на специалната конструкция Епитафиос (Επιτάφιος), която се пази в църквата и символизира Христовия гроб. Вечерта на Разпети петък из цяла Гърция се организира особено въздействащи процесии с Епитафа, които обикалят града с траурна музика и свещи. Цветята, използвани за украсата, се смятат за чудодейни и често вярващите си взимат от тях. На много места в Гърция Епитафът се пуска и в морето, за да освети водата и да донесе благословия на моряците, което придава още по-голяма мистичност на атмосферата.

5. В навечерието на Възкресение
Ламбада и магирица – може би две думи, които всеки, попаднал в Гърция на Великден, научава. Вечерта на Велика събота (Μεγάλο Σάββατο), логично се свързва с празничната служба, която започва в полунощ. Големите свещи (каквито използваме ние при кръщене или венчавка) в Гърция се наричат ламбада (λαμπάδα) и са предпочитани по време на службата. Когато настъпи официално Възкресение (Ανάσταση), се поздравяваме с „Христос Анести“ (Χριστός Ανέστη) и отговаряме с „Алитос Анести“ (Αληθώς Ανέστη). Други характерни пожелания в този период са «Καλό Πάσχα», «Καλή Ανάσταση» и «Χρόνια πολλά». Чукането на яйцата (τσούγκρισμα) и яденето на първата „блажна“ чорба магирица (μαγειρίτσα) бележат сутринта на Възкресение. Магирицата е чорба с агнешки дреболии и има важен смисъл – постепенното захранване с месо след дългия пост.

6. Пасха vs. Коледа
mpotidesНеделният ден, или Пасха, е за гърците може би най-веселият празник в целия народен календар. Повод за събиране на цялата фамилия, и за истинско пиршество с печеното на шиш агне (αρνί στη σούβλα), танци и музика, Великден е сякаш много по-обичан и по-„гръцки“ от Коледата. Друг любим специалитет на трапезата е т.нар. „кокореци“ (κοκορέτσι) – шиш с агнешки дреболии. Възкресението в Гърция е свързано и с голямо разнообразие от местни обичаи, сред които най-колоритни са чупенето от високо на глинени съдове на о-в Керкира (Корфу) и „ракетната война“ (с фойерверки) на о-в Хиос.

7. Важно уточнение за Гергьовден
arachova-easterГергьовден в южната ни съседка се смята за подвижен празник. По правило се отбелязва на 23 април, но ако Великден се падне по-късно, Гергьовден задължително се измества след него, на Светли понеделник (денят след Възкресение), за да не съвпадне с Великия пост, т.е. да е възможно отново печенето на агне на шиш. Така че – направете бърза справка с календара, преди да пожелаете на приятелите си Γιώργος и Γεωργία «Χρόνια πολλά».

Автор: Калина Близнашка

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.