fbpx

Блог

ПРОЛЕТНИТЕ ГРЪЦКИ ПРАЗНИЦИ: КАРНАВАЛИТЕ

От барбекютата на Цикнопемпти, през лудата веселба на карнавалите, до посрещането на пролетта с хвърчила на Чисти понеделник. Да проверим дали сме научили всичко важно за този вълнуващ празничен цикъл в Гърция.


1. Апокриес – „сбогом, месо!“ или подготовка за Великия пост
Апокриес (Απόκριες) за гърците са 3-те седмици преди началото на Великия пост. Етимологията на думата Αποκριά означава „отделяне“ (από) от „месо“ (κρέας), каквато е и етимологията на думата carnival (carne + vale или carne + levare). В Гърция това обикновено е времето, в което полека-лека се разгарят карнавалните страсти, текат предварителни маскарадни tsiknopemptiшествия, деца и възрастни избират своя костюм. Разбира се, периодът започва с пожелание, както за абсолютно всеки повод в Гърция – Καλές Απόκριες!

2. Какво се случва на Цикнопемпти в Гърция?
Четвъртъкът преди Месни Заговезни (т.е. във втората седмица от Апокриес) в Гърция се нарича Цикнопемпти (Τσικνοπέμπτη) и е голям празник. Цикна (τσίκνα) се нарича характерната миризма на препечено месо, затова един добър шеговит превод на празника е Цър-Пър Четвъртък. На този ден и на село, и в града, масово се правят барбекюта и се пече месо – разбира се, придружено с вино, музика и танци.

3. Патра – гръцката карнавална столицаRio-Antirio_bridge
Патра е 4-ият по големина град в Гърция, 3-то по големина пристанище, намира се в Пелопонес, а до него води мостът „Харилаос Трикупис“ или просто мостът Рио-Андирио, архитектурна гордост на гърците, завършен за Олимпийските игри през 2004. В Патра карнавалът е институция, там се провежда най-мащабна подготовка през цялата година, а карнавалният период започва винаги на 17 януари. Няма по-подходящо място да се изживее гръцкият карнавал от Патра, защото там се случват най-пищните шествия, програмата от събития е най-богата, а атмосферата – неописуема. Патренският карнавал силно напомня западноевропейските карнавали, заради силното италианско влияние. Ключови елементи от програмата на карнавала са Търсенето на скритото съкровище, Парадът на малките (т.е. на децата), Нощния пешеходен парад. Карнавалът тук си има собствено вино (Μαυροδάφνη), слоган (Πατρινό καρναβάλι για πάντα) и химн.

4. Неделя преди поста – кулминация на карнавала
В неделя преди Чисти понеделник, когато в България отбелязваме Прошка / Сирни Заговезни, в Патра и всички други градове на Гърция се случват финалните, най-тържествени, най-луди шествия. Зрителите се снабдяват с конфети, серпентини (цветни лентички), свирки и се събират от рано, маскирани и предвкусващи купона (γλέντι). По време на парада пред тях преминават трупите (πληρώματα) от карнавалджии (καρναβαλιστές,) шумни, весели, танцуващи, закачащи се с публиката, както и специално подготвените платформи (άρματα) с големи тематични фигури. Карнавалът в Патра завършва с ритуалното изгаряне на фигурата на Цар Карнавал (Βασιλιάς Καρνάβαλος) в пристанището, съпроводено с танци, музика и зрелищни фойерверки.

5. Къде другаде да отидем на карнавал?
Освен превърналия се вече в любим за българите карнавал в Ксанти – най-големият в северна Гърция, други любопитни карнавални дестинации са например Ретимно на о-в Крит, където типични елементи са критската ракия цикудя (τσικουδιά) и характерните мандинади (μαντινάδες), специфичен критски музикален жанр, изключително популярен на острова, наподобяващ рапиране заради импровизациите, но с фолклорен характер. В Науса, северна Гърция, характерни са героите Γενίτσαροι (еничари) и Μπούλες (булки), като в маскирането се включват само млади мъже, а зурните са типичният музикален съпровод. Колоритни и със свой собствен облик са и карнавалите в Касторя, Козани, Тирнаво, на Спорадите (о-в Скирос), на Цикладите (о-в Наксос, о-в Сирос), на Йонийските острови (Керкира, Закинтос, Кефалония).

6. Кира Саракости – символичен календар на постаkyra_sarakosti
Един красив народен обичай, който все още съществува и се поддържа в Гърция, е създаването на Кира Саракости. Σαρακοστή, или Четиридесетница е наименованието на Великия пост. „Госпожа Четиридесетница“ представлява женска фигура със 7 крака, символизиращи 7-те седмици на поста, без уста – защото пости, и със скръстени ръце, защото се моли. Тя може да бъде изпечена като хляб или просто да се нарисува. Използва се като импровизиран календар на поста, като се откъсва по едно краче за всяка от седемте седмици от Чисти понеделник до Великден.

7. Чист понеделник – пикник и хвърчила
laganaСлед лудата карнавална веселба в Гърция всеки има нужда от малко почивка и успокояване, така че на Чисти понеделник (Καθαρά Δευτέρα) семейства и приятелски компании обикновено излизат сред природата, в паркове или извън града, и си устройват пикници. Предпочитат се хълмове, защото на този ден се случва и друг любим гръцки обичай – пускат се хвърчила (χαρταετοί = χαρτί + αετός, букв. хартиени орли), като символиката е, че се изпращат далече зимните грижи и проблеми и се посреща пролетта. Обичаят е известен и като Кулума (Κούλουμα). Трапезата е задължително постна, включва морски дарове, боб-чорба (φασολάδα), халва, както и обредният хляб лагана (λαγάνα). На много места в Гърция продължават шегите и закачките, често като възстановки на стари обичаи, като например μουζώματα и αλευρώματα – боядисване на лицата в черно или покриването им с брашно. В градчето Галаксиди, близо до Делфи, е особено популярна т.нар. αλευροπόλεμος – брашнената война.
На този ден всички в Гърция си пожелават „Καλή Σαρακοστή!” или „Лек пост!“.

Автор: Калина Близнашка

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.

Кипърската връзка на Дейвид Бауи

КИПЪРСКАТА ВРЪЗКА НА ДЕЙВИД БАУИ На днешния ден преди 2 години светът се раздели с един от най-концептуалните артисти на 20 век – Дейвид Бауи, точно 2 дни след рождения му ден и след издаването на прощалния му албум „Blackstar”. Затова днес решихме да ви разкажем повече за връзката му с Кипър и Гърция.