fbpx

Блог

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ФИЛМИ, СНИМАНИ В ГЪРЦИЯ (част 2)

Да стоплим есенните уикенди с разкошна колекция от филми с гръцки декор. Ето го дългоочакваното продължение на първата част от “Най-известните филми, снимани в Гърция”.

1. Мама мия (2008)
Оригинално заглавие: Mamma Mia!
Език: английски
Режисьор: Филида Лойд
В главните роли: Мерил Стрийп, Пиърс Броснън, Колин Фърт
mammamiaallФилмът “Мама мия” е не само един от най-касовите филми на всички времена (с приходи, повече от десет пъти по-големи от бюджета за продукцията), но и една от най-добрите реклами за Гърция, която постави категорично Спорадите на туристическата карта на Гърция. Сниман на о-в Скопелос и бреговете на Пилио, популярният мюзикъл разказва историята за Дона Шеридън, една жена на средна възраст, която държи малко хотелче на измисления остров Калокери („Лято“). Няколко дни преди сватбата си, дъщерята на Дона решава тайно от майка си да покани и тримата бивши любовници на майка си на радостното събитие, надявайки се най-накрая да разбере кой от тримата е биологичният й баща. След пристигането на тримата мъже на острова започва една голяма бъркотия както за самата Дона, така и за тримата тайнствени гости, всеки от които е убеден, че бъдещата булка е негова дъщеря. (саундтрак)

През 2018 г. се очаква да се появи на бял свят и продължението “Мама мия 2”, което изненадващо ще бъде заснето изцяло в Хърватия, вместо отново на о-в Скопелос в Гърция.

2. Моята голяма гръцка свалка (2009)
Оригинално заглавие: My Life in Ruins
Език: английски, гръцки
Режисьор: Доналд Петри
В главните роли: Ниа Вардалос, Ричард Драйфус, Алексис Георгулис

my_life_in_ruinsГеоргия е екскурзоводка, американка от гръцки произход, която работи предимно с туристически групи от Щатите и която дълбоко се възхищава на гръцката история и култура. Въпреки това скоро открива, че повечето туристи не само не споделят интереса й, но и са напълно безразлични към всичко, свързано с древногръцката култура и предпочитат да купуват сувенири и да се забавляват извън екскурзоводската програма. Разочарована от професионалния и личния си живот, Георгия започва да осъзнава, че е дошъл моментът да стане по-отворена към нови преживявания, както и към мъжете около себе си. Филмът е сниман в Атина, Олимпия, Епидавъра и Делфи и до ден днешен е единствената американска продукция, успяла да получи разрешение от гръцкото Министерство на Културата за снимки на Акропола в Атина. (трейлър)

Участието тук на Ниа Вардалос, позната от “Моята голяма луда гръцка сватба” е единствената връзка между двата филма, въпреки избраното за България заглавие. Истинското продължение на супер-успешната комедия стана факт през 2016 г. – “Моята голяма луда гръцка сватба 2”.

3. Мандолината на капитан Корели (2001)
Оригинално заглавие: Captain Corelli’s Mandolin
Език: английски, гръцки, италиански, немски
Режисьор: Джон Мадън
В главните роли: Никълъс Кейдж, Пенелопе Круз, Крисчън Бейл, Ирини Папаcaptainscorellifinal

Една от най-популярните и любими холивудски продукции, снимани в Гърция, но и най-силната международна реклама за остров Кефалоня, където са реализирани повечето от снимките. Филмът е екранизация по едноименната книга на англичанина Луис де Берниер. Историята разказва за любовта между италиански капитан, чийто отряд е изпратен на Кефалоня по време на Втората Световна война, за да подсили присъствието на Тристранния пакт в Йонийско море, и образованата дъщеря на местния гръцки лекар. Лентата засяга също изтребването и гоненията срещу италианските отряди от нацистите, както и голямото земетресение, което удря Йонийските острови през 1953 г. „Мандолината на капитан Корели“ е посрещната от критиците с ентусиазъм за начина на снимане, който показва по прекрасен начин синьо-зелените цветове на Йонийско море, но е критикувана за големите отклонения от сюжета на романа, според който ролята на местните островитяни в съпротивата е била много по-активна. (трейлър)

4. Зорба гъркът (1964)
Оригинално заглавие: Zorba the Greek
Език: английски, гръцки
Режисьор: Михалис Какоянис
В главните роли: Антъни Куин, Алан Бейтс, Ирини Папа, Лила Кедрова

zorba-the-greek-final„Зорба гъркът“ е сред най-обичаните от киноманите филми, който прескача границите на киносалоните и придава измерения на поп култура на сиртакито, гръцкия дух и средиземноморския начин на живот. В допълнение, той е и от най-касовите продукции на всички времена, като приходите надвишават 20 пъти разходите за продукцията. Лентата е заснета изцяло на остров Крит и е екранизация за големия екран на класическото произведение на Никос Казандзакис „Алексис Зорбас“. Награден е с 3 Оскара, сред които награда за най-добра художествена режисура, която получава гръцкият артист Василис Фотопулос. Някои от локациите, които се виждат във филма, са Ханя, плажът на село Ставрос – там е снимана познатата на всички сцена със сиртакито на Зорбас, и полуостров Акротири, в близост до Ханя.

5. Оръдията на Навароне (1961)GunsofNavarone
Оригинално заглавие: The Guns of Navarone
Език: английски
Режисьор: Дж. Лий Томпсън
В главните роли: Грегъри Пек, Антъни Куин, Дейвид Нивен

Вдъхновен от битката при Лерос през 1943 г. и базиран на едноименния роман от 1957 г., този класически филм описва събитията около една измислена битка за надделяване над областта на о-в Навароне в Егейско море. Островът, който се намира под властта на нацистите, е скривалище на легендарните унищожителни оръдия на Навароне, които Съюзниците се опитват да взривят, така че да спечелят по-лесно контрола върху стратегическа точка от източното Средиземноморие. Лентата е заснета частично на о-в Родос а известността й превръща острова в притегателна точка за почитатели, журналисти и членове на европейските кралски фамилии. Разказват, че Антъни Куин бил толкова впечатлен от красотата на острова, че пожелал да купи имот там. В крайна сметка опитът му бил възпрепятстван от гръцката бюрокрация, което довежда до сложно съдебно дело. И до днес плажът, на който актьорът купил земя, е известен като плаж „Антъни Куин“. (сцена от филма)

6. Момчето върху делфина (1957)
Оригинално заглавие: Boy on a Dolphin
Език: английски
Режисьор: Жан Негулеско
В главните роли: Алън Лад, Клифтън Уеб, София Лоренdolphin_final

Снимката на София Лорен с мокра рокля е именно от този филм, заснет на о-в Хидра, и превръща актрисата в безспорен секс-символ. Все още се разказват легенди за това как 24-годишната тогава актриса подлудила местните мъже. Лентата разказва за красивата, но бедна Федра (София Лорен), която се прехранва с ваденето на морски гъби. При едно от своите гмуркания тя случайно открива антична статуя на момче, възседнало делфин. В опитите си да продаде статуята, за да подпомогне семейството си, Федра се колебае между безскрупулния колекционер Пармали и честния археолог Джим Калдер. Филмът оказва фантастичен ефект върху туризма на Гърция и “повлича крак” за заснемането на още много холивудски продукции в страната през 60-те години. (сцена от филма)

Припомнете си “Най-известните филми, снимани в Гърция – част 1”

Материалът е преведен и публикуван със съкращения от сайта https://magazine.trivago.gr/, автор в оригинал: Константинос Виторатос

Превод и адаптация: Калина Близнашка

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 “МАСЛИНЕНИ” ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Гръцката клавиатура – къде и как?

ГРЪЦКАТА КЛАВИАТУРА – КЪДЕ И КАК? В тази статия се надяваме да отговорим на всички Ваши въпроси, свързани с гръцката клавиатура, и да Ви помогнем да използвате всичко, научено в часовете по гръцки, във виртуалния свят.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

Фокус върху лятото с Панелиника

ФОКУС ВЪРХУ ЛЯТОТО С ПАНЕЛИНИКА Това лято екипът на Панелиника е подготвил за Вас нов формат курс по гръцки език за всички нива след А1 с акцент върху Вашите нужди през топлите дни. Запознайте се с курса Панелиника Фокус.

Отстъпкa за притежатели на ISIC карти в Панелиника

Отстъпкa за притежатели на ISIC карти в Панелиника Панелиника влиза в партньорство с най-голямата мрежа за студентски и младежки отстъпки ISIC.

Дигитално гръцко лято с Панелиника

ДИГИТАЛНО ГРЪЦКО ЛЯТО С ПАНЕЛИНИКА Лятото дойде и всички се замисляме за пътешествие до любимата Гърция. Тази година обаче е по-различна от всички предишни и ние в Панелиника сме се подготвили да учим заедно с вас по нетипичен начин – изцяло онлайн, с първото ни дигитално лято.

Летни мини-курсове по гръцки език: МиниПанелиника

ЛЕТНИ МИНИ-КУРСОВЕ ПО ГРЪЦКИ ЕЗИК: МиниПАНЕЛИНИКА В началото на това лято е време за нещо малко и гръцко. Ние от екипа на Панелиника сме Ви приготвили мини-курс по гръцки език за абсолютно начинаещи.

Учим вкъщи: Безплатни онлайн уроци по гръцки език

УЧИМ ВКЪЩИ: БЕЗПЛАТНИ ОНЛАЙН УРОЦИ ПО ГРЪЦКИ ЕЗИК #УчимВкъщи е кампания на Панелиника, в рамките на която всеки петък и до края на извънредните мерки провеждаме по един безплатен онлайн урок, свързан с гръцкия език и култура.