fbpx

Блог

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ФИЛМИ, СНИМАНИ В ГЪРЦИЯ (част 1)

Във всеки сезон филмите са едно от любимите занимания за вечерите с любимите хора или с приятели, затова ви предлагаме най-известните и няколко по-малко известни филми, снимани в Гърция. Да им се насладим, като същевременно се пренесем до любими гръцки острови и местности.

1. Безкрайна синева (1988)big-blue
Оригинално заглавие: The Big Blue / Le Grand Bleu
Език: френски, английски, италиански
Режисьор: Люк Бесон
В главните роли: Жан Рено, Жан Марк Бар, Розана Аркет

Двама приятели от детинство, Жак и Енцо, израстват заедно на прекрасния Аморгос през 60-те години, когато решават да се занимават с гмуркания. На фона на егейското синьо филмът засяга теми като привличането между водната стихия и човека, както и съревнованието между приятели. Филмът на Бесон се отличава с уникалните водни снимки, които предизвикват у зрителя ту спокойствие, ту носталгия. Голяма част от продукцията е осъществена в Егейско море, по-конкретно на островите Аморгос и Иос, като донася невиждана световна известност за по-малко туристическите от Цикладските острови. (трейлър)

2. Джеймс Бонд: Само за твоите очи (1981)
Оригинално заглавие: For Your Eyes Only
Език: английски
Режисьор: Джон Глен
В главните роли: Роджър Мур, Джулиан Глоувър, Карол Буке
В 12-ия филм от световноизвестната екшън поредица, атрактивният агент 007 се заема да върне от останките на един разбил се в Йонийско море кораб свръхмодерен компютър за координация на английските подводници. По следите на мафиотите Бонд достига до красивата Керкира, минавайки през любими локации като Ахилиона, църквата Свети Спиридон и Мишия остров. В една от последните и най-адреналинови сцени английският шпионин среща една от своите мишени, буквално висейки във въздуха от скалите на Метеора! Снимките за филма предизвикали силни реакции сред монасите, които покрили покривите на манастирите с чаршафи и подали жалби срещу създателите на филма. Въпреки пречките филмът бил завършен успешно и става голям касов успех. (сцената в Ахилион)

3. Самоличността на Борн (2002)
Оригинално заглавие: The Bourne Identity
Език: английски, италиански, холандски, немски, френски
Режисьор: Дъг Лайман
В главните роли: Мат Деймън, Франка Потенте, Крис Купърbourne_identity

Въпреки че е един от най-популярните и касови филми от този списък, малцина знаят, че последната сцена от „Самоличността на Борн“ е снимана изцяло на Миконос. Филмът разказва историята на мъж, който е открит безжизнен във водите на Италия. След връщането му към живот той осъзнава, че страда от амнезия, като не разпознава лица, но е в състояние да спомни доста чужди езици и бойни изкуства. Нуждата да си спомни всички подробности около самоличността и близкото си минало става особено наложителна, когато се оказва, че има хора, които го предпочитат мъртъв. Това довежда до изпълнено с перипетии бягство, далеч отвъд пределите на само една страна.

4. Медитеранео (1991)
Оригинално заглавие: Mediterraneo
Език: италиански, гръцки
Режисьор: Габриел Салваторес
В главните роли: Диего Абантуоно, Клаудио Бигали, Вана Барба

Въпреки че Оскарът за чуждестранен филм през 1991 г. е присъден на италианския кандидат, награждаването носи силен гръцки аромат, тъй като „Медитеранео“ е сниман изцяло на далечния Мегисти от Mediterraneo1991Додеканезите (известен и като Кастелоризо). Филмът разказва по носталгичен и забавен начин историята на един отряд италиански войници, които по време на Втората световна война отбиват службата си на острова, който към това време е най-източната граница на Италия от Тристранния пакт. Присъствието им е посрещнато първоначално колебливо, въпреки това постепенно окупатори и местни осъзнават, че ги обединяват повече неща, отколкото ги разделят. С течение на времето войниците започват да се интегрират към местното общество с ленивия му средиземноморски ритъм на живот. (трейлър)

5. Бум бум! (2014)
Оригинално заглавие: Bang Bang!
Език: хинди
Режисьор: Сидхарт Ананд
В главните роли: Ритик Рошан, Катрина Кайфbang_bang

Въпреки че не е единственият филм на Боливуд, сниман в Гърция, Bang Bang! не само е най-новият, но и най-касовият. Сюжетът е обичайният за индийските блокбстъри: Една обикновена, но особено красива касиерка в банка, се забърква с мистериозен мъж с тъмно минало. Първата им среща съвпада с поредица от катастрофални събития, като падането на един самолет, преследвания, взривове, оставяйки момичето с впечатлението, че не може да има доверие на новата си връзка, колкото и силно да е привличането. Героят на Рошан прави всичко възможно да я убеди в сериозността си и в това кой всъщност е, но с неговото минало му е трудно да не се забърква в неприятности. Клипът към популярното в Индия парче Meherbaan е сниман на Санторини и превръща острова в особено обичана дестинация на индийския туристически пазар.

6. Преди полунощ (2013)
Оригинално заглавие: Before Midnight
Език: английски, гръцки, френски
Режисьор: Ричард Линклейтър
В главните роли: Итън Хоук, Джули Делпи, Ксения Калогеропулу

before-midnightСлед двата също толкова приятни филма, снимани във Виена – „Преди изгрев“ (Before Sunrise) и в Париж – „Преди залез“ (Before Sunset), Итън Хоук и Джули Делпи се завръщат към ролите на Джеси и Селин и ни представят третата и последна част на трилогията за филмовата им любов в Месения, Пелопонес. Според режисьора на филма Ричард Линклейтър последната глава на една дългогодишна любовна история с актьорски състав, който е работил заедно в продължение на почти 20 години, не може да бъде написана никъде другаде, освен в Гърция. Там, където класическият свят среща обърканата съвременна действителност, Джеси и Селин се опитват да открият и да победят своите демони, които дебнат около привидно щастливия им брак. (трейлър)

Прочетете и „Най-известните филми, снимани в Гърция – част 2“!

Материалът е преведен и публикуван със съкращения от сайта https://magazine.trivago.gr/, автор в оригинал: Константинос Виторатос

Превод и адаптация: Калина Близнашка

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

Житейската история ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ Споделяме с вас историята, която победи в конкурса „Панелиника – Вашата история“ по случай 10 години Панелиника, с автор Теодора Велева.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.

Кипърската връзка на Дейвид Бауи

КИПЪРСКАТА ВРЪЗКА НА ДЕЙВИД БАУИ На днешния ден преди 2 години светът се раздели с един от най-концептуалните артисти на 20 век – Дейвид Бауи, точно 2 дни след рождения му ден и след издаването на прощалния му албум „Blackstar”. Затова днес решихме да ви разкажем повече за връзката му с Кипър и Гърция.