fbpx

Блог

Green,And,Black,Olives,On,The,Branch,Tree,,Hand,Picking

10 + 1 “МАСЛИНЕНИ” ГРЪЦКИ ДУМИ

Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Както знаем, маслините са сред най-важните продукти в Гърция. Огромен брой гръцки семейства се занимават с отглеждането на тази супер-храна в градините на домовете си или в своите λιωστάσεις [liostAsis] (маслинови градини).

Маслините съдържат цял списък от полезни вещества, което е и причината да бъдат в основата на известната средиземноморска диета – начин на хранене, характерен за народите от страните около Средиземно море и смятан за една от причините за доброто им здраве и дълголетието им. Основната стока, произвеждана от маслините е, разбира се, зехтинът, който е и движещо колело в цялостния износ на страната.

Всеизвестен факт е, че гръцката кухня използва почти единствено и само маслинения зехтин като източник на мазнини.

И така, докато се намираме в разгара на периода на маслинобера (от края на октомври до средата на декември в някои части на страната), нека видим 10+1 от най-интересните “маслинени” думи и фрази в гръцкия език:

1. ελιά [eliA] = 1. маслина; 2 маслиново дърво

Тук наблюдаваме рядко съвпадение на формите, тъй като при повечето плодове на гръцки език съществуват отделни думи (от същия корен) за плода и дървото – напр. λεμόνι [lemOni] = лимон (плода), но λεμονιά [lemoniA] = лимонено дърво.

2. ελαιόχρωμα [eleОhroma] = ελιά (маслина) + χρώμα (цвят) = маслинен цвят

3. πετρέλαιο [petrEleo] = πέτρα (камък) + ελιά (маслина) = петрол

4. ελαιόκορπος [eleОkorpos] = ελιά (маслина) + καρπός (плод) = плода на маслиновото дърво (самата маслина)

Тази форма се използва, за да се отличи маслината от дървото, когато това е необходимо – особено по време на маслинобера.

5. ελαιόδεντρο [eleОdendro] = ελιά (маслина) + δέντρο (дърво) = маслинено дърво; използва се като опозиция на горната дума

6. ελαιόλαδο [eleОlado] = ελιά (маслина) + λάδι (зехтин) = пълното название на това, което ние българите наричаме просто “зехтин”

7. ελαιοφυτεία [eleofitIa] = ελιά (маслина) + φυτεύω (садя) = засаждане на маслинови дръвчета

8. ελαιώνας [eleOnas] = терен, засаден с маслинови дървета

9. ελαιοπυρήνας [eleopirInas] = ελιά (маслина) + πυρήνας (ядро) = маслинова костилка = λιοκούκουτσο [liokUkutso] = ελιά (маслина) + κουκούτσι (костилка)

Маслиноберът или “ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ

 

olives_panellinika

Думата за маслинобер на гръцки е: λιομάζωμα [liomAzoma] = ελιά (маслина) + μαζεύω (бера).

Маслиноберът е изключително важен период за всички собственици на λιωστάσεις [liostAsis] (маслинови градини). Цялото семейство се събира да помага, тъй като процесът е бавен и трудоемък – λιομάζωμα се извършва по един и същи начин от векове.

След като стопаните проверят дали маслините са узрели чрез уред, наречен ελαιόμετρο [eleОmetro] = ελιά (маслина) + μετράω (измервам), дърветата се обрулват с дървени прътове, дълги повече от 2 метра.

Същинският процес на λιομάζωμα е събирането  на падналите маслини на ръка една по една, разделяйки ги от обрулените заедно с тях листа и клони.

Процесът на маслинобера се съпътства и от други спрециални думи, като:

10. λιομαζώχτρα [liomazОhtra] = ελιά (маслина) + μαζεύω (събирам) = жена, която събира маслини

11. ελαιοπαραγωγή [eleoparagogI] = ελιά (маслина) + παραγωγή (производство) = производство на зехтин

Ярко допълнение към атмосферата на сезона на маслините е най-честият поздрав, който се чува по време на периода: “Καλή δύναμη!” [KalI dInami].

Той се превежда буквално като “Добра сила”, а смисълът му е “пожелавам ти да имаш необходимата сила, за да се справиш с трудното, но неизбежно и важно задължение, което ти предстои”.

И така, Καλή δύναμη на всички!

Гръцката клавиатура – къде и как?

ГРЪЦКАТА КЛАВИАТУРА – КЪДЕ И КАК? В тази статия се надяваме да отговорим на всички Ваши въпроси, свързани с гръцката клавиатура, и да Ви помогнем да използвате всичко, научено в часовете по гръцки, във виртуалния свят.

Фокус върху лятото с Панелиника

ФОКУС ВЪРХУ ЛЯТОТО С ПАНЕЛИНИКА Това лято екипът на Панелиника е подготвил за Вас нов формат курс по гръцки език за всички нива след А1 с акцент върху Вашите нужди през топлите дни. Запознайте се с курса Панелиника Фокус.

Отстъпкa за притежатели на ISIC карти в Панелиника

Отстъпкa за притежатели на ISIC карти в Панелиника Панелиника влиза в партньорство с най-голямата мрежа за студентски и младежки отстъпки ISIC.

Дигитално гръцко лято с Панелиника

ДИГИТАЛНО ГРЪЦКО ЛЯТО С ПАНЕЛИНИКА Лятото дойде и всички се замисляме за пътешествие до любимата Гърция. Тази година обаче е по-различна от всички предишни и ние в Панелиника сме се подготвили да учим заедно с вас по нетипичен начин – изцяло онлайн, с първото ни дигитално лято.

Летни мини-курсове по гръцки език: МиниПанелиника

ЛЕТНИ МИНИ-КУРСОВЕ ПО ГРЪЦКИ ЕЗИК: МиниПАНЕЛИНИКА В началото на това лято е време за нещо малко и гръцко. Ние от екипа на Панелиника сме Ви приготвили мини-курс по гръцки език за абсолютно начинаещи.