fbpx

Блог

5 ЛЮБОПИТНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ОБИЧАЯ В ГЪРЦИЯ

Защо чупят керамични делви на о-в Корфу, къде пускат хартиени фенери към небето и коя е най-магичната точка на Сандорини за един незабравим Великден по гръцки.

1. Хартиените фенери в Леонидио, Пелопонес
Първият интересен Великденски обичай ни отвежда до градчето Леонидио – столица на още по-интересната област Цаконя, на Пелопонес. С настъпването на Възкресение хиляди цветни хартиени фенери политат към небето, а чудната гледка може да бъде наблюдавана дори от Навплио или Спецес.

Обичаят датира от 19 век, не е известно как точно се е появил, но превръща Леонидио в особено желана дестинация на Великден. „Карнавал в Патра и Великден само в Леонидио“, обобщава писателят Димитрис Псатас.

2. Внимавайте с делвите на о-в Корфу!
Гръцката Пасха е особено впечатляваща на о-в Корфу (Керкира) с обичая да се хвърлят огромни керамични делви – т.нар. „ботидес“ (μπότηδες) от високо, така че да се счупят на метри от събралото се в центъра на столицата множество. Чупенето се случва по обяд на Велика събота и е особено атрактивно събитие, а елементът на риск леко напомня бягането пред биковете в град Памплона в Испания. Произходът на обичая „ботидес“ пък е спорен. Според една версия той е признак за италианско влияние, вероятно от времето на венецианското владичество над Йонийските острови. В началото на годината католиците изхвърляли старите си вещи, за да отворят път на новото. Според друга версия в древна Гърция през април земеделците изхвърляли старите си керамични съдове, за да има място за новите с прясната реколта.

Ако попаднете на площада по време на обичая, не пропускайте да си вземете малко парченце от счупените делви за спомен – смята се, че носи късмет. Веднага след чупенето на специално украсените делви, всички улици на столицата се изпълват с филхармоничните оркестри на о-в Корфу, които са едни от най-добрите в цяла Гърция и се отличават с особено майсторски изпълнения.

3. Ракетната война във Вронтадо, о-в Хиос
roukВсяка година по Великден о-в Хиос се радва на изключително внимание от страна дори на международните медии. Причината – т.нар. ракетна война (ρουκετοπόλεμος), т.е. изстрелването на фойерверки във вид на ракети и зрелищното състезание между отделните енории. Небето над острова напомня бойно поле, а в последните години се въведоха и стриктни правила и ограничения, за да се избегнат инциденти. Произходът на обичая отвежда към османското владичество, когато дръзките островитяни искали чрез фойерверките да покажат на турците колко тържествено се отбелязва християнският Великден.

4. Страстите Христови на о-в Парос
От вечерта на Разпети петък о-в Парос, и по-конкретно селцата Марписа, Мармара и още няколко, се превръщат в декор на уникалния обичай на възстановка на Страстите Христови. Деца изпълняват ролите на римски войници, Христос и апостолите и представят сцени като Тайната вечеря, пътя към Голгота и разпятието. Шествието прави общо 15 спирки, като завършва с много тържественост вечерта на Велика събота. Тогава, в магичната атмосфера на хиляди запалени свещи и фойерверки, се прави възстановка на Възкресението Христово.

5. Вълшебната атмосфера на Пиргос, Сандорини
pirgos_santoriniНа Разпети петък из цяла Гърция се организират процесиите с Епитафа – конструкция, символизираща Божия гроб, украсена с цветя. В селцето Пиргос на о-в Сандорини обаче процесията протича в особено впечатляваща, фантасмагорична атмосфера, тъй като из всички улички на амфитеатрално разположеното селце децата запалват хиляди метални фенери. Погледнат отдалеч, Пиргос е осветен по вълшебен начин, а фенерите горят до сутринта.

Летни онлайн семинари: Тайните на гръцкия

ЛЕТНИ ОНЛАЙН СЕМИНАРИ: ТАЙНИТЕ НА ГРЪЦКИЯ Това лято Панелиника кипи от иновации и най-после ще ви предложи нещо, за което и вие и ние отдавна мечатем – кратки тридневни онлайн семинари по гръцки, „Тайните на гръцкия“, за различни нива.

За наши хора: Безплатни уроци по култура и език за учениците на Панелиника

ЗА НАШИ ХОРА: БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО КУЛТУРА И ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛИНИКА В Панелиника винаги полагаме усилия да създаваме гръцка атмосфера и възможности за практика, които излизат извън рамката на упражнението, учебника, урока, като се вслушваме в идеите на клиентите си.  А те обичат събитията ни, посветени на гръцките език и култура.

10+1 “Маслинени” гръцки думи

10 + 1 „МАСЛИНЕНИ“ ГРЪЦКИ ДУМИ Важността на маслината в живота на гърците личи по уникален начин в езика им. В гръцкия език са се развили значителен брой любопитни думи и фрази, произлизащи от маслините. В периода на маслинобера разглеждаме заедно 10+1 ярки “маслинени” примера.

Плажовете – български, имената – гръцки

ПЛАЖОВЕТЕ – БЪЛГАРСКИ, ИМЕНАТА – ГРЪЦКИ Мислим си, че познаваме българските плажове добре, посещаваме ги от деца. Уж са любими, добре познати, но все пак – с гръцки имена. Вижте какво ни казват имената на някои от плажовете по южното ни Черноморие.

„Пет писма от Крит“ на Ивета Рашева

„ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ“ НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Близнашка ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2018 в Панелиника.