fbpx

6+1 ЕКРАНИЗАЦИИ И ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ПО КАЗАНДЗАКИС

Приближаваме към края на 2017, която бе официално обявена за Годината на Казандзакис. Затова ви предлагаме бърз преглед на най-важните кино и театрални адаптации по негови произведения. Включихме, разбира се, и новия биографичен филм на Смарагдис „Казандзакис“, чиято премиера се състоя преди броени дни в Гърция и предизвика фурор.

1. Филмът „Зорба гъркът“ (1964), режисьор Михалис Какоянис

zorbas_final_kazandzakis„Алексис Зорбас“ е роман-явление в творчеството на Казандзакис. Книга за живота, за страстта, която ни поддържа живи, за житейските уроци, за съдбата, за волната душа на гърка Зорбас. Екранизацията на Михалис Какоянис освен 3 награди Оскар, печели изключителна популярност не само на образа на Зорбас, но и на гръцкия начин на живот, като до голяма степен „брендира“ философията на обичащия свободата и забавленията грък.

Едва ли има киноман, който да не е гледал сцената на плажа, в която Антъни Куин, в ролята на Зорбас, учи своето „началство“ на сиртаки. Фразата „Did you say dance?”, както и харатерната мелодия на Микис Теодоракис, са превърнали сцената в класика. И макар да знаем, че това легендарно сиртаки всъщност е хореография на основата на хасапикото, както и че творчеството на Казандзакис далеч не се изчерпва с романа „Алексис Зорбас“, никой не може да остане безразличен пред чара и огнения поглед на Антъни Куин, може би най-добрият Зорбас и до днес.

2. Балетът „Зорба гъркът“ (1988), хореография, режисура и либрето Лорка Масине

ballet_01Балетното представление „Зорба гъркът“ прави своята премиера на сцената на Арена ди Верона и оттогава е игран в над 30 страни, като е видян от повече от 3 милиона зрители. Един от най-запомнящите се моменти в историята на представлението е спектакълът в Рио де Жанейро, пред 120 000-на публика.

В България балетът е изигран за първи път през 1995 от Националната опера и балет и също традиционно се радва на огромен интерес и препълнени зали. В сайта на Софийската опера и балет вече са обявени представленията за 2018.

3. Представлението „Зорба гъркът“ (2016), режисьор Стефан Спасов

Поставен през 2016 в Добричкия драматичен театър, спектакълът на Стефан Спасов се отличава с изключителна актьорска игра. Красимир Ранков, познат от ролята си на Ставрев в „Стъклен дом“, се превъплъщава по невероятен начин в Зорбас, а представлението често гостува в театри из цяла България, включително в Сатиричния театър в София, така че остава да следите внимателно месечните театрални програми.zorbas_krasi

4. Филмът „Последното изкушение“ (1988), режисьор Мартин Скорсезе

grave_05„Последното изкушение“ е романът на Казандзакис, предизвикващ и до днес бурни реакции и спорни оценки. Тук писателят разглежда саможертвата на Христос по начин, напълно различен от канона, и анализира човешката, а не само божествената природа на Иисус. Гръцката църква реагира крайно – обвинява автора в богохулство, забранява разпространението на романа, пристъпва към отлъчването му (което така и не се довършва като акт), анатемосва го и дори се опитва да възпрепятства погребението му. Въпреки това Казандзакис е погребан през 1957 г. точно както е пожелал преди смъртта си – в Ираклио, в най-високата част на градските крепостни стени. На гроба му има само прост дървен кръст и знаменитата епитафия със собствените му думи: „Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.“ („Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Свободен съм.“)

temptation_02Три десетилетия по-късно „Последното изкушение“ на Казандзакис се превръща в основа на едноименния филм на Мартин Скорсезе, като ролята на Христос е изиграна от Уилям Дефо, ролята на Юда от Харви Кайтел, а в ролята на Пилат Понтийски се превъплъщава Дейвид Бауи. Екранизацията среща съпротивата на Светия престол, в редица страни е забранена или цензурирана години наред. В България през 2002 филмът е свален от програмата на БНТ поради протест от страна на Светия синод, и едва през 2008 е излъчен по Би Ти Ви.

5. Представлението „Последното изкушение“ (2017), режисьор Веселка Кунчева

naroden_03„Последното изкушение“ по Казандзакис в момента е и представление в репертоара на Народен театър „Иван Вазов“. В образа на Иисус виждаме младия актьор Пламен Димов, познат от „Хъшове“ и „Каръци“, а в останалите роли влиза цяло съзвездие от български актьори: Христо Петков (Юда), Дарин Ангелов (Пилат), Цветан Алексиев (Йоан Кръстител), Параскева Джукелова, Валери Йорданов, Ева Тепавичарова и др.
Ако искате да му се насладите, следете предстоящите представления в програмата на театъра.

6. Филмът „Христос отново разпнат“ (1957), режисьор Жул Дасен

dassin_05Филмът на Жул Дасен е всъщност хронологически първата голяма киноекранизация по роман на Казандзакис. Това е и първият филм, заснет от творческия тандем Жул Дасен (като режисьор) и Мелина Меркури (като актриса, в ролята на Магдалена), след като се запознават и влюбват от пръв поглед в Кан, през 1955. Романът разказва за периода на турското робство, когато жителите на едно малко селце са прокудени и търсят подслон в друго заможно село. Местните богаташи се подготвят да възпроизведат Страстите Христови, според стар местен обичай, но неусетно сблъсъкът между бежанците и местните, между бедните и богатите, поставя христианските ценности на изпитание. Жул Дасен разказва за периода на снимките като за един от най-щастливите в живота си – вечер той и Мелина Меркури се събирали заедно с жителите на критското селце Крица и им разказвали за романа, за сцените. Местните се съгласявали неохотно да играят ролите на „лошите богаташи“, но да влязат в ролята на турците категорично отказали. Наложило се да се включат каубои от американска база в близост до селото.

7. Филмът „Казандзакис“ (2017), режисьор Янис Смарагдис

smaragdis_09Това не е първият биографичен филм за изключително успешния гръцки режисьор. Смарагдис стои зад лентите „Кавафис“ (1996) и „Ел Греко“ (2007), който постави абсолютен рекорд по брой зрители в Гърция (над 1.000.000), но и напомни за гръцкия произход на художника Ел Греко, който често е възприеман като испанец. След филма си „Бог обича хайвера“ (2012), Смарагдис бе избран за най-популярният гръцки творец.

Дългоочакваната продукция „Казандзакис“ е базирана върху автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява точките по света, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. В ролята на Казандзакис за различните му възрасти влизат трима различни актьори – Александрос Камбаксис (като момче), Одисеас Папаспильопулос (средна възраст), Стефанос Линеос (като възрастен), а в ролята на Елени – дългогодишната спътница и любима на писателя, влиза очарователната Марина Калогиру, която познаваме от филма “Αν” („Ако“).

Насладете се на официалния трейлър на филма, завършващ с красивите думи „Στο σκοτάδι απαντάς με φως” („На тъмнината отговаряш със светлина“).

Романите на Казандзакис бяха преиздадени в последните години от издателство Ентусиаст, отново в безупречните преводи на Георги Куфов. Много от тях можете да откриете и в библиотеката на Панелиника.

Автори: Виктория Русева, Калина Нейчева

Дигитално гръцко лято с Панелиника

ДИГИТАЛНО ГРЪЦКО ЛЯТО С ПАНЕЛИНИКА Лятото дойде и всички се замисляме за пътешествие до любимата Гърция. Тази година обаче е по-различна от всички предишни и ние в Панелиника сме се подготвили да учим заедно с вас по нетипичен начин – изцяло онлайн, с първото ни дигитално лято.

Летни мини-курсове по гръцки език: МиниПанелиника

ЛЕТНИ МИНИ-КУРСОВЕ ПО ГРЪЦКИ ЕЗИК: МиниПАНЕЛИНИКА В началото на това лято е време за нещо малко и гръцко. Ние от екипа на Панелиника сме Ви приготвили мини-курс по гръцки език за абсолютно начинаещи.

Учим вкъщи: Безплатни онлайн уроци по гръцки език

УЧИМ ВКЪЩИ: БЕЗПЛАТНИ ОНЛАЙН УРОЦИ ПО ГРЪЦКИ ЕЗИК #УчимВкъщи е кампания на Панелиника, в рамките на която всеки петък и до края на извънредните мерки провеждаме по един безплатен онлайн урок, свързан с гръцкия език и култура.

Онлайн старт на всички курсове през април 2020

ОНЛАЙН СТАРТ НА ВСИЧКИ КУРСОВЕ ПРЕЗ АПРИЛ 2020 Тази година екипът на Панелиника приема предизвикателствата, пред които ни постави обхваналата целия свят здравна криза и продължаваме да учим гръцки заедно – онлайн.

На… т(р)и с гръцкия – и през август!

НА… Т(Р)И С ГРЪЦКИЯ – И ПРЕЗ АВГУСТ! И през Август в Панелиника ще подобряваме гръцкия Ви чрез индивидуални уроци по гръцки на промоционална цена, на най-подходящата за Вас тема – Туристически гръцки, Произношение, Правопис.

На… т(р)и с гръцкия

НА… Т(Р)И С ГРЪЦКИЯ! Юли ще е горещ и вълнуващ месец! Този път в Панелиника ще обърнем специално внимание на подобряването на гръцкия Ви чрез индивидуални уроци на промоционална цена, на най-подходящата за Вас тема – Правопис, Туристически гръцки, Бизнес комуникация.

Учебниците по гръцки в Панелиника

УЧЕБНИЦИТЕ ПО ГРЪЦКИ В ПАНЕЛИНИКА В Панелиника вярваме, че разнообразието – във формите на обучение, но и в учебните помагала – позволява на нашите ученици да направят възможно най-добрия избор в езиковото обучение за себе си.

“Пет писма от Крит” на Ивета Рашева

“ПЕТ ПИСМА ОТ КРИТ” НА ИВЕТА РАШЕВА Историята за това как ученичката на Панелиника Ивета Рашева отиде на Крит, вдъхнови се да напише 5 разказа-писма, а след това учителката й по гръцки Калина Нейчева ги преведе на гръцки. Премиерата на книгата ще се състои на 30.11.2018 в Панелиника.